Fejkpoliser bröt sig in hos familj: ”En chock”

Publicerad 2023-05-09

Zeinab, 19, vaknade av ett högt skrik.

Sedan såg hon personer utklädda till poliser storma in i lägenheten.

– Det var som en chock, säger hon.

På fredagsmorgonen larmades polisen om ett inbrott i en lägenhet i Högdalen i södra Stockholm.

19-åriga Zeinab och hennes familj låg och sov när någon plötsligt försökte bryta upp dörren.

– Jag vaknade av ett högt skrik och såg min pappa stå vid dörren med ett tungt skohorn av metall i handen. Sedan hörde jag bara honom skrika ”ring polisen”.

Utanför stod tre män utrustade med kofötter. Enligt anmälan var gärningsmännen klädda i polisvästar och bar på falska polislegitimationer.

– De bankade och ropade ”polis, polis”. När pappa öppnade stormade de in och min bror puttade en av dem in i väggen. De fortsatte tjafsa emot och hävda att de var poliser.

”Man blir alldeles nojig”

Familjen lyckades putta ut gärningsmännen ur lägenheten varpå de kastade västarna och flydde i en väntande Mercedes, enligt polisanmälan.

– Det var som en chock. Man blir alldeles nojig när man inte kan vara säker i sitt eget hem. Deras kofötter var väldigt långa, det hade kunnat gå värre, säger Zeinab.

Händelsen utreds som försök till inbrottsstöld och föregivande av allmänställning då gärningsmännen klätt ut sig till poliser.

– Det här är allvarligt. Att de tror att det är poliser utanför men att det inte är det. Som tur är blev ingen skadad allvarligt, det är något blåmärke, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Är man osäker på om det faktiskt är poliser som knackar på ska man ringa 112, enligt polisen.

– Är man tveksam ska man inte öppna dörren. Ring 112 och om det är en insats kommer vi säga att det faktiskt är poliser som ska identifiera sig, säger Mats Eriksson.

Följ ämnen i artikeln