FN-chefen: "Anställda ska ställas till svars"

TT-AFP

Publicerad 2024-01-28

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar om fortsatt bistånd till FN-organet Unrwa. Arkivbild.

FN-anställda som haft samröre med terrorstämplade Hamas kommer att ställas till svars och åtalas, säger generalsekreterare António Guterres. Han vädjar till givarländer att inte ”straffa alla”.

Den svenska regeringen har ännu inte fattat beslut om att avbryta eller fortsätta stödet.

Flera länder har meddelat att de stoppar sitt bistånd efter att Israel anklagat anställda i FN-organet Unrwa för inblandning i Hamas-attackerna den 7 oktober mot Israel.

Sverige, som är ett av de främsta givarländerna, anslog i december i fjol 400 miljoner kronor till Unrwas arbete under 2024. Den svenska regeringen är avvaktande och har ännu inte fattat beslut om att avbryta eller fortsätta stödet.

– Vi står i kontakt med olika internationella partners och med Unrwa kopplat till den utredning som de har aviserat, säger biståndsminister Johan Forssell (M), som betonar att inga pengar betalats ut hittills i år, till TT.

– Vi fick de här uppgifterna i fredags kväll. Vi är måna om att fatta beslut när vi har verifierat information och vi tycker fortfarande att det finns ett antal obesvarade frågor. Vi har heller ingen planerad utbetalning de kommande dagarna.

Guterres lovar snabbt agerande

FN-chefen António Guterres har lovat att vidta snabba åtgärder och säger att de som varit inblandade kommer att ställas till svars – men vädjar till givarländer att inte stoppa biståndet helt.

”Även om jag förstår deras oro, jag blev själv förskräckt av dessa anklagelser, vädjar jag till de regeringar som stoppat sitt stöd att åtminstone se till att Unrwas verksamhet kan fortsätta”, säger generalsekreterare Guterres i ett uttalande.

På en fråga om hur han ser på Guterres resonemang om kollektiv bestraffning säger Johan Forssell att ”det finns olika perspektiv i detta”.

– Men det är också en förtroendefråga och det är ju också därför som Unrwa själva har sparkat ett antal personer och generalsekreteraren har uttalat sig, säger Johan Forssell.

Tvingas skära ner

Tolv av hjälporganets 13 000 anställda i Gaza har pekats ut i anklagelserna. Nio av dem har fått sparken, en är död och man arbetar på att ta reda på vilka de två resterande är.

”Men de tiotusentals män och kvinnor som jobbar för Unrwa, många i några av de farligaste möjliga situationer för hjälparbetare, ska inte straffas”, säger Guterres.

Han varnar även att FN-organet kommer att tvingas skära ner på stödet till två miljoner palestinier med start redan i februari – samtidigt som en fjärdedel av befolkningen i Gaza är på randen till svält.

Under söndagen meddelade även Frankrike att man inte planerar något nytt stöd under första halvan av 2024. Med det har tio länder, däribland USA, Storbritannien och Tyskland, pausat sitt stöd.

Följ ämnen i artikeln