Stor polisinsats mot jordgubbsförsäljning

TT

Publicerad 2024-06-14

Polisen misstänker att jordgubbsförsäljning kan finansiera organiserad brottslighet. Arkivbild.

Jordgubbsförsäljning kan finansiera grov nätverkskriminalitet, misstänker polisen.

Under torsdagen genomfördes en nationell insats i flera polisregioner.

– Vi har identifierat en central aktör i ett av de kriminella nätverken som också ägnar sig åt företagsverksamhet, bland annat åt jordgubbsförsäljning, säger Per Lundbäck, polismästare i region Bergslagen, till TT.

Insatsen, som genomfördes tillsammans med flera andra myndigheter, riktades mot olika individer och verksamheter som har koppling till aktören.

Polisen misstänker att jordgubbsförsäljningen illegalt omsätter miljardbelopp varje år, och att den finansierar grov organiserad brottslighet.

Flera regioner

Parallellt med insatsen i Bergslagen genomfördes liknande insatser i polisregionerna Mitt och Stockholm. Även de har enligt polisen direkt koppling till den aktuella aktören.

Enligt Aftonbladet kan polisens tillslag ha kopplingar till den efterlyste gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdos verksamheter.

– Vi gör flera myndighetsgemensamma insatser. Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Lundbäck till TT.

Uppmaning inför midsommar

Han uppmanar nu konsumenter att vara uppmärksamma på vilka verksamheter de köper sina jordgubbar från inför midsommar.

– Det första man kan göra är att titta på numret som Swish-betalningen går till, så att det är ett företagsnummer som inleds med siffrorna 123, och inte ett privat nummer, säger han.

Något annat att vara uppmärksam på är försäljarnas ålder.

– I vår insats upptäckte vi att flera av försäljarna var minderåriga, det är en varningsflagga att hålla koll på.