Häktning hävd för terrordömd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Illustration från förhandlingen i tingsrätten. Nu har hovrätten hävt häktningen för den man som dömdes till sju års fängelse i tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Ingela Landström/TT
Illustration från förhandlingen i tingsrätten. Nu har hovrätten hävt häktningen för den man som dömdes till sju års fängelse i tingsrätten. Arkivbild.

Svea hovrätt har hävt häktningen för en 46-årig man som i tingsrätten fälldes för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Det är ju klart ett tecken på att min klient kommer att frikännas från de anklagelser som handlar om förberedelse till terroristbrott, säger mannens advokat Thomas Olsson.

Men 46-åringen har inte försatts på fri fot utan i stället har Säkerhetspolisen tagit honom i förvar.

Rättegången i hovrätten avslutades i måndags. Enligt hovrättslagman Ragnar Palmkvist finns det inte längre skäl för att mannen ska sitta frihetsberövad. Domen kommer den 12 juni.

Även chefsåklagaren Per Lindqvist tolkar den hävda häktningen som att mannen kommer att frias från misstankarna om förberedelse till terrorbrott, säger han till Ekot.

Mannen dömdes i mars till sju års fängelse av tingsrätten för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Flera män fälldes också för terrorfinansiering och dömdes till kortare fängelsestraff.

Det var i april förra året som polisen slog till mot en lägenhet i Akalla i Stockholm och mot en fastighet i jämtländska Strömsund.

Tre män greps misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. Enligt åklagare hade de bland annat försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister. De misstänks även före terrorfinansiering, precis som tre andra män.

Publicerad: