Trumps stabschef kan åtalas för kongresstrots

TT-AP

Publicerad 2021-12-14

Mark Meadows, tidigare stabschef åt USA:s förre president Donald Trump i Vita huset, vägrar vittna i utskottet som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Han bör därför åtalas för trots mot kongressen, anser utredarna.

I en omröstning har samtliga ledamöter i det särskilda utskott i representanthuset som utreder stormningen röstat för att Mark Meadows bör ställas till svars för kongresstrots (motsvarande domstolstrots).

Fallet tas nu vidare till kongressen för omröstning, innan justitiedepartementet fattar det avgörande beslutet om Meadows ska ställas inför rätta. Han kan då röna samma öde som Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, som åtalades för kongresstrots av en federal åtalsjury för en månad sedan.

Dök inte upp

Meadows anses vara ett nyckelvittne i utredningen eftersom han var Trumps närmsta medarbetare och befann sig med presidenten medan stormningen pågick. Men den tidigare stabschefen dök inte upp för att svara på utredarnas frågor i förra veckan. Frågorna handlade dels om vad den dåvarande presidenten gjorde före och under stormningen, dels om Trumps försök att omkullkasta valresultatet.

Meadows har tidigare samarbetat med utskottet och har överlämnat tusentals mejl och sms till utredningen, där det bland annat framgår att folk i Trumps innersta krets försökte uppmana presidenten att agera.

Flera profilerade programledare på tv-kanalen Fox News och även Trumps son, Donald Trump den yngre, ska enligt sms till Meadows, som lästes upp i utskottet, ha bett presidenten fördöma våldet medan det pågick, skriver CNN.

Till motattack

Meadows motsätter sig åtalsrekommendationen och har själv svarat med att stämma utredningen för att de efterfrågar information som, enligt honom, är alltför bred, omfattande och irrelevant.

Utskottet har hittills förhört nästan 300 vittnen och väntas offentliggöra en del av sina fynd i början av nästa år.