Dree Low efterlyst – dök inte upp till rättegång

Publicerad 2022-08-23

En rättegång om grovt vapenbrott skulle nyligen ha startat mot Dree Low – men rapparen befinner sig utomlands.

Advokaten hävdar dock att Dree Low inte hållit sig undan.

– Det är svårt att komma till en förhandling man inte känner till, säger Alain Soussi.

I förra veckan skulle en rättegång ha hållits mot rapparen Dree Low – men den fick ställas in då han inte dök upp, vilket Expressen var först att rapportera om.

27-årige Salah Abdulle, som går under artistnamnet Dree Low, står åtalad för grovt vapenbrott. Den 22 maj 2020 gjorde polisen en husrannsakan i rapparens hem. Där anträffades en pistol, ett par så kallade nabbhandskar, samt ett magasin med patroner i.

Har dykt upp tidigare

Åklagarens utredning är sedan länge färdig och rättegången skulle ha hållits i våras. Då var Dree Low på plats, men rättegången ställdes in av andra anledningar.

– Att försvaret inkommit med nya uppgifter som vi varit tvungna att undersöka vidare, och så. Så det ska inte falla honom till last, för då har han kommit dit, säger kammaråklagare Sofia Gullbrandsson.

Fyra personer har varit tilltalade i fallet. Rättegången mot Dree Low skulle på nytt ha startat i augusti.

– Och det var inte genomförbart, det var då han inte kom.

I fredags hölls en häktningsförhandling mot rapparen, men han var inte på plats då heller. Solna tingsrätt beslutade att gå på åklagarens linje, och Dree Low häktades i sin utevaro. Detta innebär att han nu är efterlyst av polisen, säger åklagaren.

– Om man stannar honom i någon annan kontroll eller liknande så kommer det ju blinka till att han är häktad i sin utevaro, och så kommer det meddelas, säger åklagare Sofia Gullbrandsson.

 Dree Low tar emot priset Framtidens Artist under P3 Guld-galan, 2020.

Försvaret: Har lånat ut nycklarna

Dree Low nekar till brott, och har överklagat häktningsbeslutet till Svea hovrätt. Rapparen förnekar att han känt till att vapnet varit i hans lägenhet, och menar att varken DNA eller fingeravtryck har påträffats.

Enligt rapparen har hans lägenhet besökts av vänner och bekanta i relativt stor omfattning, och han har även lånat ut nycklar till bostaden. En av de medåtalade personerna har också tagit på sig att ha gått till lägenheten och gömt vapnet, något som åklagare och tingsrätt dock inte fäst vidare vikt vid.

”Vad gäller flyktfara så skickades kallelse till huvudförhandlingen den 2 augusti 2022 till Salah Abdulle den 22 juli 2022. Det är därför inte rimligt att han inte skulle ha nåtts av informationen om huvudförhandlingen den 15 augusti 2022”, anförde försvaret under fredagens häktningsförhandling.

Han ska ha meddelat tingsrätten om att han befinner sig utomlands, och ”ber om framförhållning inför nästa planerade förhandlingsdag för att kunna boka biljetter hem”.

– Salah har inte undanhållit sig någon förhandling, så när han är tillbaka kommer han infinna sig enligt kallelse. Det har aldrig varit tal om något annat. Det är ju svårt att komma till en förhandling som man inte känner till, säger Alain Soussi, Dree Lows advokat.

Åklagaren hoppas att Dree Low ska infinna sig snarast.

– När man får fatt i honom ska tingsrätten sätta ut förhandlingen inom två veckor. Så det är det vi väntar på nu, säger Sofia Gullbrandsson.

Artisten Dree Low i Akalla 

Polis: ”Bestämmande och styrande”

I en deldom som meddelades den 15 augusti, där en medåtalad till Dree Low friades från grovt vapenbrott, vittnade en polis om Dree Lows roll i nätverket ”Husbys hyenor”.

Dree Low beskrivs av polisen som ”bestämmande och styrande” i nätverket, som till stora delar finansieras av pengar som Dree Low drar in på sin musik.

Det styrande skiktet tillhandahåller elsparkcyklar och ger andra praktiska förutsättningar att begå brott.

”Det är också vanligt att de yngre i nätverket tar på sig brott begångna av de äldre”, enligt polisens vittnesmål.

Dree Low dömdes i slutet av förra året till ett års fängelse för rån. Kort därpå meddelade han att han skulle lägga ned sin musikkarriär.

”Jag lägger ner min musikkarriär för att fokusera på det som är bättre”, skrev han på Instagram.

Följ ämnen i artikeln