Svenska Valeriya i Kiev: ”Patrullerar vårt område”

Publicerad 2022-03-01

Valeriya Shevchenko är svensk medborgare men född i Ukraina.

Just nu befinner hon sig i huvudstaden Kiev – där hon organiserat sig tillsammans med den övriga civilbefolkningen.

– Vi patrullerar i vårt område och försöker försvara oss själva. Vi har organiserat oss och gör det som våra soldater inte kan, säger hon.

Följ ämnen
Ukraina

27-åriga Valeriya Shevchenko är svensk medborgare men född i Ukraina och befinner sig just nu i Kiev.

Sedan hon väcktes av bomber tidigt på morgonen för fyra dagar sedan har de ryska styrkorna kommit allt närmare.

– Livet har ändrats helt sedan jag väcktes av explosionerna. Sedan dess känns det som att tiden går långsammare. Vi får hela tiden larm om att vi måste gömma oss inför nästa attack. Det är mentalt och fysiskt svårt... Det är katastrof, säger hon.

Trots att kriget nu rasat i flera dagar och hon både sett och hört de förödande konsekvenserna – så är det svårt att ta in att det verkligen händer.

– Det är så svårt att förstå att det här händer. Byggnader som alltid funnits där är nu borta. Områden runt Kiev, där vanligt folk bor, bombas. Jag har vänner vars hus är helt förstörda, säger hon.

Valeriya Shevchenko

”Ukraina har aldrig varit så enat tidigare”

Civilbefolkning i Kiev har organiserat sig i motståndet mot ryssen. Enligt ukrainska försvarsministeriet har 100 000 civila och reservister anslutit sig till landets armé.

– Vi är så stolta över våra soldater, våra hjältar. Vi hade inte förväntat oss att vår president skulle vara med sitt folk på det här sättet som han är nu. Ukraina har aldrig varit så här enat tidigare. Alla kämpar mot en gemensam fiende, säger Valeriya Shevchenko.

Även den del av befolkningen som inte själva deltar i striderna är ändå fullt upptagna med att delta i kriget. När flyglarmet inte tvingat ner Valeriya Shevchenko i skyddsrummen så patrullerar hon sitt bostadsområde.

– Vi patrullerar bostadsområdets gator om nätterna och försöker försvara oss själva. Om vi ser någon fara så ger vi den information till de som försvara staden. Vi har organiserat så att alla som vill kan ge blod och vi har väldigt många volontärer som samlat in mat, vatten, kläder och mediciner för soldaterna, säger hon.

Ukrainska soldater syns vid ett par brinnande bilar i Kiev på lördagen.

”Tillräckligt starka för att klara det här”

De konstanta flyglarmen, ovissheten och det hårda arbetet börjar ta ut sin rätt. Men trots att hon beskriver situationen som en ”katastrof” och är både fysiskt och psykiskt utmattad så har hon hopp inför framtiden.

– Vi önskar bara att vi kan vinna det här, och vi är säkra på att vi är tillräckligt starka för att klara av det. Men vi behöver hjälp från Europa. Det är inte bara sanktioner som gäller, vi måste kunna slå tillbaka mot Ryssland, säger hon och avslutar:

– De är en fara för hela världen. De har börjat med oss, men om vi inte klarar det så kommer de gå vidare, säger hon.