FHM: Större risker än fördelar med corona-app

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-04-28

Representanter från Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB under en av de dagliga pressträffarna i april.

MSB:s arbete med ett digitalt verktyg som ska kartlägga upplevda symptom och hur svenskarnas beteende förändrats i coronakrisen har stoppats av Folkhälsomyndigheten.

– Riskerna var betydligt större än vinsterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Verktyget som utvecklas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har varit ett samarbete med bland annat Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Men i måndags beslutade Folkhälsomyndigheten att stoppa arbetet och den planerade lanseringen, något som SVT rapporterat om.

Beskedet var ett resultat av en sammanlagd bedömning, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten till TT.

– I det här läget var bedömningen att riskerna var betydligt större än vinsterna som skulle vara rätt så små i det här läget.

Smittspridningen i Sverige är fortfarande stor och man har då, även utan digitalt verktyg, rätt bra koll på utvecklingen, enligt Tegnell. Samtidigt har regioner och länsstyrelser befarat att verktyget skulle utlösa en större oro hos befolkningen och leda till ett större söktryck till vården.

Misslyckat pilottest

Att arbetet stoppas nu beror också på att ett pilottest som var tänkt att utföras i en enskild region, för att se vilken effekt appen hade, inte kan genomföras av tekniska skäl. Släpps tjänsten skulle den gå ut i hela landet.

– Då landade vi i att det inte är ett lämpligt att tillfälle att lansera det här, säger Tegnell.

Arbetet pausas på obestämd framtid och appen kan i stället komma att lanseras när smittspridningen minskat igen i Sverige och läget lugnat ned sig.

TT: Har arbetet med den här appen varit förgäves?

– Nej, det har varit ett bra och viktigt utvecklingsarbete som vi kan ha nytta av i framtiden.

"Deras önskemål"

Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB, säger till TT att myndigheten lyssnar på reaktionerna från regioner och länsstyrelser.

– Det är Folkhälsomyndigheten som är experter på smittskydd och de har valt att göra så här och då rättar vi oss efter det.

– Men jag vill ändå betona att vi har tagit fram den här webblösningen i samarbete med berörda, så det bygger på aktörernas önskemål, säger Lindbäck, med hänvisning till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen bland annat.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen