Senegals armé har gått in i Gambia

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trupper från Senegal har gått över gränsen till Gambia där den förlorande presidenten Yahya Jammeh hittills vägrat avgå.

Samtidigt har FN beslutat att stödja en västafrikansk resolution som kräver att Jammeh lämnar ifrån sig makten.

– Det verkar som om han överväger att ompröva sin ställning, säger Ayodele Famuyiwa, talesman för Nigerias flygvapen.

Foto: © Carlos Garcia Rawlins / Reute / X02433

Gambias president sedan 22 år tillbaka – Yahya Jammeh – vägrar lämna sin post trots att han förlorade presidentvalet mot oppositionskandidaten Adama Barrow i december.

På torsdagseftermiddagen svors Barrow in som ny president i Gambia på landets ambassad i grannlandet Senegal.

Några timmar senare meddelar nu Senegals armé att trupper har gått in i Gambia. Det bekräftar Abdou Ndiaye, talesman för den senegalesiska armén, enligt Reuters.

Ställde ultimatum

Redan i går kväll ställde Senegal och den regionala västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas ett ultimatum till Jammeh: Avgå, annars går vi in i Gambia vid midnatt.

FN:s säkerhetsråd har i enighet beslutat att stödja den regionala västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas resolutionsförslag om att tvinga Yahya Jammeh att lämna ifrån sig makten, rapporterar AFP. Resolutionen sanktionerar dock inte att Ecowas använder vapenmakt för att uppnå syftet.

Styrt i decennier

Tidigare på torsdagskvällen kom rapporter om att nigerianska stridsplan flugit över Gambia. Enligt en talesman för flygvapnet, Ayodele Famuyiwa, pågår ännu förhandlingar med Jammeh.
– Det verkar som om han överväger att ompröva sin ställning – han kan komma att avsäga sig makten, säger Famuyiwa.
Den excentriske Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, erkände sig först besegrad av oppositionsledaren Barrow. Men Jammeh ändrade sig och krävde att högsta domstolen skulle kopplas in.
Jammehs ovilja att lämna ifrån sig makten i det västafrikanska landet har fått Ecowas att hota med militärt ingripande. En given utgångspunkt är Senegal, som bortsett från en liten kustremsa i väster omringar Gambia.

Publicerad:

LÄS VIDARE