Sveriges lärare gör egen utredning efter gruvavslöjandet

Publicerad 2024-01-31

Sveriges Lärare ska göra en utredning kring sitt ägande i det zambiska gruvbolaget Arc Minerals.

Fackförbundets ekonomichef Jonas Larsson är ”djupt olycklig och förbannad” av uppgifterna.

– Om det här visar sig vara allvarligt är det otroligt djupt beklagligt, ingen mer än jag kan beklaga det, för det är inte bra om det stämmer. Vi kommer självklart göra vår egen utredning också, säger han.

Hur kommer det sig att ni är storägare i ett gruvbolag i Zambia

– Vi har en kapitalplaceringspolicy, som sätter riktlinjer för hur vi ska agera. Det är något som fastställs av styrelsen. Utifrån det gör vi våra utvärderingar och undersökningar. 

– En viktig del av den är just grön klimatomställning och hållbarhet. Då har det här bolaget rymts inom den utvärdering som vi har gjort.

Har ni kontakt med det här företaget och har haft kontinuerligt?

– Vissa av de här bolagen som vi investerar i har vi direktkontakt just för att följa upp vår policy. Då är de här frågorna på agendan hela tiden. 

– Om det sig att de inte har agerat utifrån våra riktlinjer och vår policy måste vi agera, och det yttersta agerande är att avyttra de här aktierna.

Hur fick ni upp ögonen för bolaget?

– Jag kan inte exakt datum, men vi har haft innehavet i något år, men det följer helt klart vår policy. 

Var det du som beslutade om köpet?

– I våra riktlinjer har vi beskrivet vem som beslutar och hur det beslutas. I själva löpande förvaltningen är jag ytterst ansvarig som ekonomichef, men vi följer policyn där.

Bedriver ni ett aktivt ägande?

– Ja, enligt de riktlinjer vi har så tycker jag det. Sen kan man alltid göra mer, vilket är något man får utvärdera och förbättra hela tiden. Vi jobbar så gott vi kan i de här frågorna. 

– Men när jag fick meddelandet i går så tänkte jag att det är bra att ni tittar på de här frågorna. Vi är en medlemsstyrd organisation, det är ytterst medlemmarnas pengar, så det här välkomnar vi. 

Ni har ingen representation i styrelsen. Varför inte?

– Vi har bedömt att det inte är vägen att gå för oss, vi har inte de skrivningarna i vår policy. 

Anklagelser har riktats mot Arc Minerals där man varnat för korruption och för att exploatera landet. Hur ser du på de rapporterna?

– Stämmer det är jag den första som blir djupt upprörd, om det skulle visa sig vara sant. Vi måste titta på det och tillsammans med er som också tittar på det och verkligen gå till grunden. Jag kommer ringa vd:n efter det här. Är det sant så kommer vi att agera, och ytterst kommer vi i så fall att avyttra de här aktierna. 

Bolaget är registrerat på Brittiska Jungfruöarna, vilket flera experter vi talat med väcker många stora varningsflaggor. Hur tänker du? 

– Jag såg det också i länkarna du skickade. Vi har investerat i bolaget som är noterat på Londonbörsen. Det är något vi får titta på, och som inte är bra. Vi har gått in som att de är noterade på Londonbörsen och då följer de de riktlinjerna som finns där och det är ju en ganska stor börs i Europa

Hjälporganisationen Oxfam listar Brittiska Jungfruöarna som ett av världens värsta skatteparadis. Känner du dig bekväm med att Arc Minerals inte för ut pengar ur Zambia?

– Jag kan inte svara på det, men det viktigaste är att vi följer vår policy i det. Det är då utvärderingen och rutinerna kring det som vi hela tiden måste förbättra.

Men ni har ingen policy som reglerar hur man gör kring företag som är registrerade i skatteparadis?

– Vi ska inte ha bolag som är registrerade i skatteparadis. 

På er hemsida beskriver ni er som en ”Fair union” som bara gör affärer med företag som har kollektivavtal och att ni tar ”miljömässig och etisk hänsyn” när ni köper produkter och tjänster. Och säger att ni ”inte ska placera förbundets kapital i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter”. Kan du lova att ni håller dessa åtaganden? 

– Jag kan lova att vi följer vår policy och den följer den branschstandard som finns, som AP-fonderna fastställer. Vi följer FN:s hållbarhetskriterier och vi har extra skrivningar om hållbarhet, så det tycker jag verkligen vi gör. Styrelsen har en långt gången policy i det.

Zambias gruvindustri beskrivs av experter vi talat med som en ”högriskbransch” att investera i och göra affärer med. Varför gör Sveriges Lärare det? 

– Den är kopplad till vår policy och de utvärderingar och rutiner vi har. Utifrån det har vi landat i att det är möjligt och vi bedömde att det var bra för våra medlemmar och våra medlemmars kapital.

– Sen är det så att vi kollar löpande på det här och vi ska utvärdera. Som sagt så jag tycker det bara är bra att ni tittar på det, och vi kommer att agera också. 

Är det alltid det som går först, hur bra det går för medlemmarnas pengar?

– Vi är en medlemsstyrda organisation och de representeras av styrelsen i vårt förbund, och det är de som fastställer policyn. Och i policyn är det en helhet som vi tar hänsyn till och det gör vi hela tiden utifrån den policyn.

Tror du att era medlemmar tycker det är en lämplig investering av konfliktkassan? 

– Jag är djupt olycklig och förbannad över det som framkommer, det tror jag också våra medlemmar kan bli. Det tycker jag är otroligt jobbigt. Men vi har följt de riktlinjer som vi har. 

Är ni beredda att dela med er i detalj vilka bolag ni investerar i, är det något ni är beredda att dela med er av?

– I policyn är det styrelsen som äger det, det är en styrelsefråga. 

Kan man få se vilka företag ni är investerade i överlag?

– Nej, det är ingenting som vi lämnar ut. Det är styrelsen som äger den frågan. 

Får medlemmar ta del av det?

– Det är en del av den löpande förvaltningen i förbundet. Det följer riktlinjerna och det är styrelsen som äger den frågan.

I pensionsfonder och liknande är det ju öppet vilka bolag man har ägande i. Det är inget som ni har reflekterat över att göra för att visa öppenhet som stort fackförbund?

– Det är något jag får fundera på och återkomma kring i så fall.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln