Studie: Tjejgrodor spelar döda – för att slippa hanar

Kan fastna i ”parningsbollar”

Publicerad 2023-10-15

En ”parningsboll”.

Grodhonor kan spela döda för att slippa manlig uppmärksamhet.

Det slår forskare fast i en ny studie.

Parningssäsong riskerar nämligen att bli livsfarlig för honorna.

Det kan gå väl vilt till när grodor ska para sig. Det har fått grodhonor att utveckla att mycket speciellt beteende, säger forskare vid Naturhistoriska museet i Berlin.

Enligt studien, som publicerats i tidsskriften Royal Society Open Science, är parningssäsongen för vanliga europeiska grodor ”intensiv och potentiellt farlig”.

Hanarna blir ofta aggressiva under perioden. Enligt studien kan de ”trakassera, tvinga eller skrämma” honor att para sig.

Enligt studien är parningssäsongen ofta ”potentiellt farlig”.

”Häpnadsväckande beteende”

Det kan bli så kaosartat att honorna fastnar i ”parningsbollar” där flera hanar klänger sig fast på dem. Något som kan leda till döden.

Mindre grodor kan vrida sig ur hanarnas grepp. Men forskarna har också upptäckt ett ”häpnadsväckande beteende” hos grodhonorna – de spelar döda för att undvika manlig uppmärksamhet.

Enligt ekologen Carolin Dittrich sträcker de ut sina armar och ben på ett sätt som liknar likstelhet.

Hon säger till ABC News att det finns få andra studier som stödjer att ryggradsdjur spelar döda för att slippa parning. Beteendet har observerats hos amfibier, spindlar och trollsländor, men då är syftet oftast att undvika rovdjur.

Gillar alla honor

Under studien gjorde forskarna även andra intressanta upptäckter.

De ville undersöka om manliga grodor valde honor med större kroppar, eftersom de tenderar att lägga fler ägg.

Men forskningsresultaten visade att mansgrodorna inte är särskilt kinkiga – de verkade snarare intresserade av alla honorna, enligt Dittrich.

Följ ämnen i artikeln