”Sverige har blivit ungdomarnas nya begravningsplats”

Majas bröder sköts ihjäl – nu växer oron

Publicerad 2023-10-21

Den dödliga våldsvågen fortsätter att skaka Sverige.

Allt fler anhöriga till kriminella blir måltavlor i gängens uppgörelser.

– Våldet har eskalerat till en grad som jag aldrig trodde var möjlig, säger ”Maja”, som själv har förlorat flera familjemedlemmar i våldet.

Maja, som egentligen heter något annat, växte upp med två yngre bröder. Som storasyster ville hon alltid skydda och ta hand om dem.

Men i dag har hon inga syskon kvar vid liv – båda har skjutits till döds.

– Jag kan inte kliva upp på morgonen och känna mig normal. Varje morgon jag vaknar så kryddar jag min frukost med tårar.

Maja har förlorat två morbröder och sina yngre bröder.

”Levande död”

Efter mycket regn är nu solen uppe igen. Graven ser omskött och prydlig ut med porslinsänglar, kors, blommor och ljuslyktor. ”Saknar dig”, står det på ett vitt hjärta. Här ligger Majas yngre bröder och en morbror. I graven bredvid ligger hennes andra morbror. Alla fyra är offer för det dödliga skjutvapenvåldet.

– Att förlora två syskon är som att dö själv, det känns fruktansvärt. Jag är levande död, säger hon.

Hon böjer sig ner och plockar bort de fallna höstlöven mellan gravsmyckningen. Majas morbröder sköts 2010, hennes bröder mördades 2016 och 2022.

– Att känna sig otillräcklig, det kommer väldigt ofta. Jag kanske inte hade kunnat förändra någonting men jag kan inte sluta tänka på om jag ändå hade kunnat vara där för dem.

”Kan bli dödad hemma”

Hittills i år har 293 skjutningar ägt rum och det har skördat 48 liv. Allt fler anhöriga till kriminella blir måltavlor i gängens uppgörelser. Som mamman till en kriminell som sköts ihjäl i Uppsala, pappan som mördades i Tullinge och de två kvinnorna som dödades på en adress där anhöriga till en kriminell är skrivna.

– Det här betyder att våldet har eskalerat till en helt annan nivå. Jag tror inte att det är så lätt att stoppa det längre. Man har överskridit normen, även den oskrivna regeln hos de kriminella själva. Sånt hände inte förut, det är nytt för oss alla, säger Maja och tillägger:

– Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån, du är inte säker i det här samhället längre.

Våldet har även drabbat helt utomstående som har råkat vara på fel plats vid fel tillfälle. Som den äldre mannen som sköts till döds på en pub i centrala Sandviken.

– Man vaknar upp varje dag till något nytt, man känner sig inte trygg längre. Man kanske tänker att man inte ska vara ute sent på kvällarna men det verkar inte spela någon roll för nu kan man bli dödad hemma också.

Känner du en oro för att själv drabbas?

– Jag känner ingen oro men jag har ingenting kvar. Jag känner en oro för samhället, att fler människor hamnar i den situationen jag är i.

”Jag går hela tiden runt och tänker att det är ingen som har blivit dömd för det här”, säger Maja.

”Är att trampa på oss anhöriga”

Maja känner att anhöriga inte får tillräckligt mycket hjälp av samhället och att de ofta glöms bort i debatten om gängvåldet.

– Man hjälper inte anhöriga eller människor som hamnar i dessa situationer. Jag lyssnade på ett tal där man bara pratade om hur helt oskyldiga inte ska drabbas. Men det är inte att tala ut till nationen för mig. Det är att trampa på oss anhöriga som förlorat någon i gängvåldet, säger Maja och syftar på statsministerns tal den 28 september.

Morden på Majas bröder är fortfarande ouppklarade.

– Vi får ingen rättvisa. Jag går hela tiden runt och tänker att det är ingen som har blivit dömd för det här. Det finns många olösta fall, det är inte bara vi som går igenom detta, säger Maja och fortsätter:

– Jag känner mig sviken av det här landet som jag kallar för mitt hem. Och jag skäms verkligen för vårt rättssystem.

Det är ännu oklart varför bröderna sköts ihjäl. Hennes yngsta bror var 21 år gammal när han mördades. Han pluggade till byggnadsingenjör och skulle precis ge sig ut i vuxenlivet. Som tonåring blev han dömd för ett vapenbrott men förutom det fanns inga kända hotbilder.

– Jag står fast vid att mina bröder inte var kriminella. Men även om man är kriminell, vem ger dig rätten att mörda? Ett liv är alltid värt.

– Jag vill göra en förändring men jag är bara en människa och det är inte lätt att bli hörd. Sverige har blivit ungdomarnas nya begravningsplats.

Följ ämnen i artikeln