Eniga prognoser: Demokraterna vinner senaten

Publicerad 2022-11-13

På ett ögonblick gick demokraten Catherine Cortez Masto upp i ledning i Nevada.

Minuter senare slog de stora mediebolagen fast att hon behåller sin plats i senaten.

Därmed är valet avgjort – Republikanerna kan inte längre få majoritet.

På lördagsmorgonen slog flera mediebolag fast att Demokraternas Mark Kelly vinner i Arizona över Republikanernas Blake Masters.

Därmed blev ställningen 49–49 i senatsvalet. Eftersom vicepresident Kamala Harris fäller avgörandet när det blir 50–50 i omröstningar var Republikanerna tvungna att ta hem båda återstående delstaterna: Georgia och Nevada.

Men 03.15 under natten mot söndagen, svensk tid, släpptes nya röstsiffror i Nevada. Då hade drygt 23 000 poströster räknats klart i Clark county, delstatens folkrikaste distrikt med storstaden Las Vegas.

Demokratiska senatorn Catherine Cortez Masto

Cortez Masto gick om

De förde upp Demokraternas kandidat Catherine Cortez Masto i ledning över utmanaren Adam Laxalt från Republikanerna. Underläget på 862 röster förvandlades till ett försprång på 4 982 när rösterna tickat in.

Minuter senare släppte först CNN och därefter NBC, CBS och nyhetsbyrån AP sina prognoser: Att hon vinner – och att Demokraterna därmed behåller kontrollen över senaten.

”Tack, Nevada!”, twittrade Catherine Cortez Masto i samma ögonblick.

Republikanske kandidaten Adam Laxalt.

Biden: ”Inte förvånad”

En dryg timme senare intervjuades USA:s president Joe Biden framför tv-kameror i Kambodja där han befinner sig på ett internationellt toppmöte.

– Jag är inte förvånad men väldigt nöjd med resultatet. Det känns bra, jag ser fram mot de kommande åren, sa han.

På frågan om varför motståndarna förlorade svingade han mot sin företrädare:

– Jag hörde nån på tv som sa att allt Trump har gjort är att avslöja vilka Republikanerna är. De måste bestämma vilka de är.

Donald Trump.

Trump: ”Fusk”

Adam Laxalt ledde med flera tusen röster på valnatten, men hans försprång har minskat dag för dag. I en serie tweets på lördagen erkände han att läget var svårt.

”Flera dagar i rad har de räknade poströsterna fortsatt att ge Demokraterna högre marginaler än vi räknat med. Det har minskat våra segerchanser”, skrev han.

Han konstaterade, liksom valmyndigheterna, att de sista poströsterna i Clark county skulle avgöra.

”Om de fortsätter att luta tydligt åt Demokraterna kommer hon att slå oss. Tack för alla böner från miljoner Nevada-bor och amerikaner”, skrev han.

Från Donald Trump, som öppet gav sitt stöd till Adam Laxalt inför valet, har det låtit annorlunda. Han fortsatte i fredags att slunga ur sig obevisade anklagelser om valfusk.

”Nu hittar de alla möjliga röster i Clark county, Nevada. De gör allt de kan för att stjäla valet från Adam Laxalt”, skrev han i sin egen app Truth Social.

Adam Laxalt har – liksom Blake Masters i Arizona och flera andra förlorande republikaner – ifrågasatt Joe Bidens seger i presidentvalet 2020, skriver NBC.

Nu blev han slagen av den nederlagstippade sittande senatorn i en delstat med svåra ekonomiska bekymmer och några av de högsta bensinpriserna i landet, skriver AP. Nyhetsbyrån slår också fast att Cortez Masto på förhand sågs som Demokraternas svagaste kort i mellanårsvalet.

– Det här valet är en seger, en seger och ett rättfärdigande för Demokraterna, för vår agenda, för det amerikanska folket, sa Chuck Schumer, majoritetsledare i senaten, i en tv-intervju på söndagsmorgonen.

Andra omgång i Georgia

Den återstående senatsplatsen i Georgia avgörs i en andra valomgång den 6 december eftersom ingen av kandidaterna nådde majoritet. Demokraten Raphael Warnock fick 49,4 procent, republikanen Herschel Walker 48,5 procent och libertarianen Chase Oliver 2,1 procent. Den sistnämnda är inte valbar i utslagsrundan.

Vinner Warnock får Demokraterna majoritet utan att Kamala Harris utslagsröst behövs.

– Det är viktigt. Ju större siffrorna, desto bättre. Vi fokuserar på Georgia nu. Vi befinner oss i ett bra läge, sa Joe Biden från Kambodja.

Valet till Representanthuset, kongressens andra kammare, är fortfarande inte avgjort. Republikanerna har just nu säkrat 211 platser mot Demokraternas 204. För majoritet behövs 218.

Biden medgav att det ser svårt ut för hans parti att behålla övertaget.

– Allt måste gå vår väg, sa han.