SD-ledamoten dödligt sjuk – lämnar toppositionen efter Landsdagarna

Publicerad 2023-11-24

VÄSTERÅS. Sverigedemokraternas partiveteran Sven-Olof Sällström, 55, är dödligt sjuk i cancer och har bara månader kvar att leva.

I en intervju med Aftonbladet berättar riksdagsledamoten om det tunga sjukdomsbeskedet, livet i partiet och hoppet om framtiden.

– Jag hade redan från början inställningen att jag inte ska se mig själv som sjuk, säger Sven-Olof Sällström.

Sven-Olof Sällström nådde en milstolpe efter valet 2022. Då fick han, som arbetat som yrkesofficer, ta över som vice ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Man kan inte stanna upp livet i fem år och vänta på att man ska bli friskförklarad. Så jag tackade ja till uppdraget som vice ordförande i försvarsutskottet, för jag började må bra igen, säger han när Aftonbladet möter honom på SD:s landsdagar i Västerås.

Det var i december 2021 som Sven-Olof Sällström fick veta att han har gallvägscancer. Sedan följde omfattande och svåra operationer med komplikationer. Sällström gick också in i cellgiftsprogram.

– Jag hade redan från början inställningen att jag inte ska se mig själv som sjuk. Jag ska fortsätta leva. Jag ska gå in i duschen på morgonen, klä på mig, sätta på mig kostym och slips och försöka ta mig till jobbet.

– Jag lyckades delvis, jag var ganska sjuk.

”Att lägga sig i sängen och kolla på Netflix, då dör jag”

En månad innan valet 2022 genomgick han undersökningar och det började se ljusare ut, berättar Sven-Olof Sällström. Då väcktes hoppet om att han kanske skulle kunna vara en av få som klarar sjukdomen.

Men sedan kom vändningen. Under en tjänsteresa till Oslo i februari fick han tarmvred och var tvungen att uppsöka sjukvård. På sjukhuset i Norge upptäcktes ett stort antal metastaser i levern.

Under våren kom flera komplikationer: blodförgiftning, högt blodtryck och proppar i lungorna.

– Att jag överlevde det var ren tur.

I februari fick Sven-Olof Sällström beskedet att sjukdomen han bär på inte går att bota.

– Jag har bestämt mig för att inte sjukskriva mig, att försöka undvika det så mycket jag kan. Att lägga sig i sängen och kolla på Netflix, då dör jag.

Sven-Olof Sällström och Mattias Karlsson, politiker (SD) i Riksdagen inför statsministeromröstningen 2018.

”Då har jag köpt extra tid”

Trots sjukdomen är Sven-Olof Sällström fortsatt hoppfull. I början av december ska han få nya besked från onkologen.

– Visar det sig att cellgifterna fungerar, då har jag köpt extra tid. Men det spelar ingen roll egentligen för det som slutligen kommer att ta mitt liv är cancern.

Efter partimötet kommer han att kliva av från toppositionen i utskottet. Sjukdomen gör att det blir omöjligt.

– När jag inte jobbar sover jag mest. Jag har inte varit jättesocial den senaste tiden.

– Jobbet som vice ordförande, att sitta i presidiet i ett utskott, är ganska omfattande. Det innebär att man ska representera riksdagen under resor utomlands, konferenser och olika tillställning som ligger långt över det som vanliga ledamöter gör. Jag konstaterade för några veckor sedan att jag inte kommer att greja det här så länge till, jag måste trappa ner.

Men Sven-Olof Sällström vill fortsätta att jobba i riksdagen så länge han orkar.

– Jag backar tillbaka och blir suppleant och jobbar så mycket jag kan och bidrar så mycket jag kan.

– Det känns bra. Det är helt rätt beslut.

Vad har det politiska livet betytt för dig?

– Det är jätteviktigt för mig. Det är därför jag fortsätter att jobba.

När Sven-Olof Sällström gick med i SD för sjutton år sedan var partiet emot ett svenskt Natomedlemskap. Det var den enda punkten som han och partiet tyckte olika, säger Sven-Olof Sällström.

Sverigedemokraternas valvaka 2010. Sven-Olof Sällström, Jimmie Åkesson och Erik Almqvist, pressekreterare, dricker champagne.

Nu är partiet för och Sällström hoppas att han hinner uppleva att Sverige blir medlem.

En annan fråga som upptar hans tid och kraft är kriget i Ukraina. Mamman till Sven-Olof Sällströms son är ursprungligen därifrån. Sven-Olof Sällström blir känslosam när han talar om kriget.

– Jag är väldigt engagerad i deras krig mot ockupationsmakten.

– Jag är lite ledsen för att jag förmodligen inte kommer att få uppleva att Ukraina vinner det kriget, för det hade jag velat vara med om.