Fem punkter: Polisskandalen

Uppdaterad 2022-12-14 | Publicerad 2022-12-12

Avslöjanden om anmälningar och misstänkta jävsituationer i polisledningen har duggat tätt den senaste tiden.

Här är det viktigaste du behöver veta.

Linda H Staaf, chef för underrättsenheten Noa och Mats Löfving, chef för Noa tillsammans med Erik Åkerlund, chef lokalpolisområde Botkyrka, under en pressträff 2019.
  • Polisanmälningarna

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, polisanmäldes förra året för tre olika brott: Grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Det avslöjade tidningen Expressen i början av december.

Brotten ska ha begåtts mellan januari 2015 och november 2021 och anmäldes av polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman efter att han haft ett samtal med det utpekade brottsoffret Linda Staaf, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen, (Noa), där hon uttryckt oro för sin egen säkerhet. 

Löfving och Staaf har haft en relation och enligt Aftonbladets uppgifter ska anmälningarna ha gett bilden av ett förhållande fyllt av förföljelser, härskartekniker och svartsjuka.

Två dagar efter att anmälningarna gjordes beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar att inte inleda en förundersökning.

  • Misstänkt jäv

Bara dagar efter de första avslöjandena kom uppgifter om att det var Mats Löfving, då chef för Noa, som på egen hand anställde Linda Staaf som ny underrättelsechef – trots att hon inte uppfyllde kompetenskraven. Efter att hon anställdes inledde de två en relation. I samband med att förhållandet uppdagades inledde Särskilda åklagarkammaren en förutredning om misstänkt jäv mot Löfving, men någon förundersökning inleddes aldrig. Efter publiceringarna i början av december kunde Aftonbladet avslöja att den utredningen nu återupptas. 

– Jag ska titta på det här igen då nya uppgifter kommit in och en del av sakerna vi hämtade in då kommer i ett annat ljus, sa Bengt Åsbäck, vice chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren då.

Uppgifterna om Linda Staaf var oerfaren och saknade viktig utbildning kommenterar hon själv så här i Dagens Nyheter:

– Det är en smutskastningskampanj mot mig som kvinna och chef inom polisen. Fakta undanhålls och förvrängs.

Samtidigt uppger samma tidning att Löfving skrev under ett beslut om att Staaf skulle få ha tjänstevapen trots att hon saknade behörighet.

  • Anmälan om misshandel

9 december publicerade Expressen uppgifter om en dittills okänd anmälan mot Mats Löfving rörande misshandel, där Linda Staaf återigen ska ha utpekats som offret. Hon säger dock själv att hon inte utsatts för något brott.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska en anmälan ha nått polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, efter att avdelningens chef Ebba Sverne Arvill haft ett lunchmöte med en kvinnlig polischef som då berättat om en misstänkt misshandel som Linda Staaf utsatts för. Chefen för Särskilda utredningar ska därefter ha upprättat en anmälan som lades ner av chefsåklagare Anders Jakobsson eftersom det handlade om tredjehandsuppgifter om inte gick att leda i bevis, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Rikspolischefen Anders Thornberg.
  • Rikspolischefen tillsätter utredning

Rikspolischefen Anders Thornberg tillsätter en särskild utredare för att göra en ”fullständig genomlysning” av den uppmärksammade härvan kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf.

– Det mandat jag har kommer vara väldigt öppet och man har egentligen inte ställt upp några begränsningar. Rikspolischefen säger att allt material som finns kommer ställas, säger utredaren Runar Viksten, tidigare chefsrådman och ordförande vid Försvarsunderrättelsedomstolen, till Aftonbladet.

  • Omplaceras – får andra arbetsuppgifter

12 december meddelar Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel i samband med att Mats Löfving tillsatte toppjobbet på Noa inletts.

– Nu har vi fått in polisanmälningar som tillsammans med tidigare uppgifter och medieuppgifter gör att jag numer anser att det finns anledning att anta att brott har förövats. Jag väljer därför att inleda en förundersökning. Det finns ingen som är delgiven misstanke om brott, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i ett pressmeddelande.

Senast den 28 april ska han redovisa vad man kommit fram till.

12 december meddelade polisen också att Mats Löfving får kliva åt sidan efter granskningarna. Rikspolischef Anders Thornberg beslutade att Löfving tills vidare kommer få andra arbetsuppgifter. Mattias Andersson går in som tillförordnad regionpolischef i Stockholm.