Mamma och bebis räddade ur rasmassorna i Turkiet efter fyra dygn

Uppdaterad 2023-02-14 | Publicerad 2023-02-13

Hittills har över 36 000 människor dött efter jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Klockan tickar för att hitta överlevande – men än sker mirakel.

– Hade inte min bebis varit stark nog att hantera det här, så hade jag inte heller varit det, säger Necla Camuz, som med sin nyfödda son räddades efter fyra dagar,till BBC.

En vecka har gått sedan jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien. Den senaste dödssiffran visar att mer än 36 000 människor dött – men mitt i all tragik händer fortfarande det osannolika.

Senast på måndagsmorgonen räddades en 70-årig kvinna som legat fastklämd i en trevåningsbyggnad i Hatay i Turkiet. Kvinnan låg begravd under bråte i 178 timmar, rapporterar Al Jazeera.

Mamma och nyföddbebis räddades ur bråte

Även BBC har rapporterat om en ”mirakulös räddningsaktion”.

Tvåbarnsmamman Necla Camuz satt och matade sin 10 dagar gamla son i familjens lägenhet i Hatay när taket och väggarna plötsligt rasade ihop.

– Rummet skakade och byggnaden rörde på sig. När det var över förstod jag inte att jag hade fallit ner en våning. Jag ropade efter min man och min andra son, men jag fick inget svar, säger Necla Camuz till BBC.

Förödelsen efter jordbävningen i Hatay i Turkiet.

Det var en omkullkastad garderob som räddade Necla Camuz från att krossas av en betongplatta. Och i fyra dagar låg Necla Camuz där, under garderoben, med bebisen på bröstet.

Fastklämd lyckades hon mata bebisen

Necla Camuz beskriver att hon inte kunde se, men att hon kunde höra bebisen – som hon efter räddningen valt att döpa till Yagiz vilket betyder modig – andas.

Trots att de låg fastklämda lyckades hon mata Yagiz, men själv fick hon klara sig utan både vatten och mat. I ren desperation försökte hon att dricka sin egen bröstmjölk, utan framgång.

Räddningsarbetare under undsättningen av en instängd man i rasmassorna.

Först 90 timmar senare hörde hon ljudet från hundar som skällde. Till slut kunde räddningstjänsten lokalisera och hjälpa mamman och barnet ur rasmassorna.

När Necla Camuz sedan kom till sjukhuset mötte hon familj som berättade att Necla Camuzs man och treårige son också räddats, endast timmar tidigare.

Hon beskriver nu att hon försöker bearbeta det familjen varit med om.

– Hade inte min bebis varit stark nog att hantera det här, så hade jag inte heller varit det. Jag är väldigt glad att han är ett nyfött barn och inte kommer komma ihåg någonting, säger hon till tidningen.

Hatay bland de värst drabbade provinsen

Jordbävningen utbröt den 6 februari klockan 04.17 lokaltid, till en magnitud på 7,8. Enligt turkiska medier ska den ha haft sitt epicentrum på sju kilometers djup, och inträffade tre mil utanför staden Gaziantep, nära gränsen till Syrien.

En stor mängd efterskalv har följt, över 145 stycken registrerades bara under de två första dygnen.

Värst drabbat är södra Turkiet, där ibland provinsen Hatay.

Enligt WHO påverkas nära 26 miljoner människor av katastrofen. Flera länder har sträckt ut sin hand för att hjälpa till, däribland Ukraina, Grekland och Sverige.

Hittills finns det inga uppgifter om att svenskar ska vara bland de döda, enligt Utrikesdepartementet.