Ebba Östlin (S) avgår

Publicerad 2023-02-13

Ebba Östlin (S) avgår från ordförandeposten i Botkyrkas kommunstyrelse.

Beskedet kommer efter att hon blivit bortröstad av sina egna medlemmar.

”Vi måste blicka framåt”, skriver hon i sitt avgångsbesked.

Timmar innan måndagens styrelsemöte skulle inledas meddelade Socialdemokraternas Ebba Östlin att hon lämnar posten som ordförande i Botkyrkas kommunstyrelse.

”Min uppmaning till styrelsen är nu att verka för ett enande av partiet. Vi har en skyldighet gentemot Botkyrkas invånare att ta ansvar för de utmaningar vi står inför. Vi ska hysa en stor respekt för förtroendet vi givits av våra väljare. VI är skylda dem en stabil, transparent och trygg ledning”, skriver hon.

Aftonbladet kunde 30 januari avslöja att Ebba Östlin röstats bort i vad som beskrevs som kuppartade former, där ett flertal nya medlemmar deltagit, varav minst en haft kopplingar till gängkriminalitet och Vårbynätverket.

Ebba Östlin.

Efter avslöjandet har Socialdemokraternas riksledning haft möten med polisen i Botkyrka, men man uppger att man inte misstänker att mötet gått till på ett odemokratiskt sätt.

Östlin kommer inte medverka på måndagens sammanträde.

Han tar över

I stället är det partikollegan Gabriel Melki som kommer att hålla i klubban.

– Att Ebba inte fortsätter som gruppledare och styrelsens ordförande betyder att det är jag som vice ordförande som kliver in i hennes ställe som ordförande, säger han till Aftonbladet.

Ebba Östlin uppger att hon lämnar uppdragen som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, men att hon kommer att sitta kvar i fullmäktige då hon är personvald av Botkyrkabor.

Botkyrkas kommunhus har hamnat i fokus efter den senaste tidens rubriker.

Följ ämnen i artikeln