Klimatkritik mot regeringen: Kommer leda till ökade utsläpp

”Allvarligt och anmärkningsvärt”

Publicerad 2023-03-29

Regeringens politik kommer att leda till ökade utsläpp av växthusgaser de närmaste åren.

Det slår det Klimatpolitiska rådet fast i sin årliga granskning.

Samtidigt som den svenska regeringen tappar styrfart mot att nå klimatmålen trappar EU upp sin klimatpolitik.

Den svenska klimatpolitiken tappade i tempo under hela förra året.

Och den nya regeringens politik kommer leda till ökade utsläpp av växthusgaser de närmaste åren, konstaterar expertrådet i rapporten som presenteras under onsdagen.

Det är för första gången på två decennier som en svensk regerings politik kommer att leda till ökade utsläpp, enligt rådet.

Och Sverige går i otakt med EU – som stärkte sin klimatpolitik under 2022.

– Det vore anmärkningsvärt och allvarligt om den svenska regeringens politik skulle leda till att utsläppen av växthusgaser i vårt land ökar när vi måste accelerera, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson under en pressträff.

Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden kommer att få betydande klimatologiska, ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser, säger hon.

Rådet radar upp en mängd politiska beslut från regeringen som går emot klimatmålen, bland annat sänkt reduktionsplikt, slopandet av elbilsbonusen och minskade anslag för järnvägsunderhåll.

Rådet vill se en klimatpolitisk handlingsplan som ska vara tillräcklig för att Sverige ska nå klimatmålen 2030 och se till att vi når nettonollutsläpp 2045.

Rådet ger regeringen tio rekommendationer för klimatpolitiken.

 Klimatpolitiska rådet slår fast att regeringens politik kommer leda till ökade utsläpp. På bild Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Johan Pehrson (L).

Följ ämnen i artikeln