Varning i New York – efter kusliga skenet

Publicerad 2023-06-07

Frihetsgudinnan syns knappt i det täta, brandgula dimman.

Nu varnar New Yorks borgmästare för den dåliga luften i staden.

– Det är första gången vi upplevt något liknande, säger Eric Adams.

Röken från skogsbränderna i Kanada sprider sig över östra USA.

I New York ligger dimman tät över skyskraporna och bildar ”ett kusligt sken”, skriver NBC News.

Tidigt på onsdagsmorgonen rankades staden under en kort stund som den med värst luftföroreningar i världen.

Ett enormt gult moln syntes över Yankee Stadium under baseballmatchen mellan New York Yankees och Chicago White Sox på tisdagskvällen. Flygplatsen LaGuardia tvingades också stänga på grund av den dåliga sikten.

Varnar människor med astma

New Yorks borgmästare Eric Adams säger att klimatförändringarna förvärrat situationen och uppmanar nu personer med andningsproblem som astma att inte anstränga sig för mycket utomhus.

Uppmaningen kommer att ligga kvar fram till torsdag.

– Det här är första gången vi har upplevt något liknande i den här omfattningen, men det är inte den sista. Klimatförändringarna påskyndade dessa förhållanden, säger Eric Adams.

Borgmästaren vill nu se fler åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna.

– New York City är helt klart en nationell ledare för folkhälsa och klimatåtgärder och dessa farliga luftkvalitetsförhållanden är helt klart en brådskande påminnelse om att vi måste agera nu för att skydda vår stad, vår miljö och våra barns framtid, säger han.

New Yorks borgmästare Eric Adams anser att myndigheterna måste agera nu.

Sanders: Dags att agera

Föroreningarna riskerar att försvaga immunförvaret och leda till astma, lungcancer och andra kroniska lungsjukdomar. Särskilt hos utsatta, som äldre, gravida, och yngre barn, skriver NBC.

”Just nu är 98 MILJONER människor på östkusten under larm om dålig luftkvalité från kanadensiska bränder och i natt hade NYC den sämsta luftkvaliteten i världen. Klimatförändringarna gör att skogsbränder blir vanligare och mer utbredda. Om vi ​​inte gör något är detta vår nya verklighet. Det är dags att agera”, skriver Vermonts senator Bernie Sanders.

Senator Bernie Sanders.

Skogsbränderna i Kanada beskrivs som de värsta någonsin och de väntas pågå till augusti. 3,3 miljoner hektar har hittills brunnit och 120 000 människor har tvingats evakuera från sina hem, skriver Reuters.

– Under de senaste 20 åren har vi aldrig sett ett så stort område brinna så tidigt på säsongen, säger forskaren Yan Boulanger till Reuters.