Statsminister Ulf Kristersson om nya Natomötet: ”Inget omtag”

Publicerad 2023-06-14

Statsminister Ulf Kristersson.

På onsdagen hålls ett nytt möte mellan Sverige, Turkiet och Nato.

Regeringen siktar fortsatt på att Sverige ska släppas in till Natos stormöte i Vilnius i juli, men några omtag i förhandlingarna ska inte tas.

– Förhoppningen är att det blir ett bra möte. Det är det första sedan en tid eftersom det varit turkiskt valrörelse och regeringsbildning så nu måste nya människor lära känna varandra och träffas ordentligt, säger statsminister Ulf Kristersson (M) inför mötet.

Följ ämnen
Nato

På onsdagen träffas tjänstemän från Nato, Sverige och Turkiet för ett nytt möte om det svenska Natomedlemskapet.

Sveriges mål är fortsatt att ett medlemskap ska säkras till Natomötet i Vilnius i juli. I förra veckan kom positiva signaler från Turkiet, som efter valet fortsatt styrs av Recep Tayyip Erdoğan.

Presidenten har under valrörelsen hållit fast vid att Sverige ännu inte kan ingå i den militära alliansen. Men presidentens nye säkerhetsrådgivare har sagt att Sverige är närmare ett medlemskap jämfört med förra året.

Nu hålls alltså ett nytt möte efter valet och förhoppningen från statsminister Ulf Kristersson (M) är att Turkiet ska släppa in Sverige. Något omtag är det dock inte tal om, enligt statsministern. Snarare handlar det om att nya personer som sitter med i förhandlingarna ska informeras om vad Sverige har gjort i förhållande till det avtal man skrivit med Turkiet.

– Det är inget omtag, det är en detaljerad redovisning för delvis nya personer på den turkiska sidan efter regeringsbildningen om exakt vad vi kommit överens om, exakt vad Sverige och Finland har gjort och hur Nato ser på situationen. Det är en uppdatering som vi hoppas leder till att Turkiet nu tycker att vi är ett läge där de vill ratificera.

Vilka är dina förhoppningar inför mötet i dag?

– Förhoppningen är att det blir ett bra möte. Det är det första sedan en tid eftersom det varit turkiskt valrörelse och regeringsbildning, så nu måste nya människor lära känna varandra och träffas ordentligt. Det är bråttom inför Vilnius så vi hoppas att det här ska leda fram till en turkisk ratificering. Men ingen kan veta mer än Turkiet och det är bara de som kan fatta sina egna beslut.

Mötet i Vilnius innebär fortsatt en möjlighet för Sverige att bli insläppt i Nato, enligt regeringen. Men tiden är knapp och Turkiet behöver övertygas. Även Ungern återstår att övertyga. Ulf Kristersson står dock fast vid att Sverige har utfört sina åtaganden gentemot Turkiet och att det nu är dags för Sverige att släppas in i Nato.

– Hela tiden har vi gjort det vi sa att vi skulle göra, men hela tiden har vi också vetat att det bara är Turkiet som fattar sina beslut. Jag kan inte värdera hur de ser på situationen efter valet och jag är respektfull inför att det är deras beslut, men jag är tydlig och säker på att vi har gjort det vi ska göra och det säger även andra Natoländer till Turkiet.

Följ ämnen i artikeln