Nobelpris till pandemivaccin

Publicerad 2023-10-02

Deras upptäckter ledde till att vacciner snabbt kunde framställas mot covid-19.

För det tilldelas nu biokemisten Katalin Karikó och mikrobiologen Drew Weissman Nobelpriset i medicin.

Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2023 delas mellan forskarna Katalin Karikó och Drew Weissman, meddelade Nobelstiftelsen på måndagen.

Duon får utmärkelsen för att ha utvecklat den teknik som ledde till att mRNA-vacciner mot covid-19 kunde framställas.

”Upptäckten från de två nobelpristagarna var avgörande för att utveckla effektiva mRNA-vacciner mot covid-19 under pandemin som startade i början av 2020”, skriver Nobelstiftelsen på sin hemsida.

Biokemisten Katalin Karikó och mikrobiologen Drew Weissman

Som en vaccinfabrik

Metoden med mRNA går, enligt Sveriges Radios Vetenskapsradion, ut på att cellerna i vår kropp, med hjälp av en liten bit av viruset i vaccinet, blir som en vaccinfabrik och drar igång kroppens immunförsvar.

Med hjälp av tekniken kunde vaccin mot covid-19 tas fram på rekordkort tid.

”De har bidragit till den oöverträffade hastigheten av vaccinutveckling under ett av de största hoten mot människors hälsa i modern tid”, skriver Nobelstiftelsen bland annat i motiveringen om de två forskarna.

Nobelförsamlingens Rickard Sandberg sa vid tillkännagivandet att covidvaccinen, där mRNA var en av teknikerna, ”bidragit till att miljontals människoliv kunnat räddas och att sjukdom förhindrats och lindrats”, skriver TT.

Han sa också att tekniken nu används för att ta fram medicin mot andra infektioner.

Triggar immunförsvaret

Katalin Karikó är en ungersk biokemist som redan på 1990-talet vid det amerikanska University of Pennsylvania började intressera sig för mRNA-metoden, en teknik där mRNA kan användas för att trigga immunförsvaret.

Snart blev hon kollega med den amerikanska mikrobiologen Drew Weissman, som var intresserad av dendritiska celler som har viktiga funktioner för att aktivera immunsvaret med hjälp av vaccin.

Samarbetet mellan de båda har fortsatt sedan dess, skriver Nobelstiftelsen på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln