Sveriges hemliga möten med Turkiet – för att uppfylla Nato-avtalet

Publicerad 2022-10-26

Sveriges arbete med att uppfylla Nato-avtalet med Turkiet har gått in i en allt mer ”konkret” fas, uppger en källa med insyn för Aftonbladet.

Under hösten har befattningshavare från Säkerhetspolisen och flera departement i det dolda besökt Ankara för flera högnivåmöten.

– Det pågår ständiga dialoger men jag vill inte gå in på i detalj exakt vilja resor eller vilka utbyten som har ägt rum, säger utrikesminister Tobias Billström.

Turkiets blockad av Sveriges Nato-ansökan är nu inne på sin femte månad. 

I intervjuer har presidenten Erdogan gett uttryck för en ömsom ilsken och ömsom avvaktande hållning till Sveriges Nato-medlemskap.

Samtidigt pågår just nu ett intensivt arbete i Sverige för att driva igenom punkterna i avtalet som slöts med Turkiet under Nato-toppmötet i juni.

Flera myndigheter involverade

En källa med insyn uppger att arbetet med att driva igenom avtalet nu gått in i en mer ”konkret” fas – där flera svenska myndigheter arbetar med att driva igenom de olika punkterna man kommit överens om med turkarna.

Enligt Aftonbladets uppgifter har en rad myndigheter under hösten besökt Ankara för möten med turkiska myndigheter:

Tjänstemän från Säkerhetspolisen besökte i september Ankara för ett möte med motsvarigheter i den turkiska säkerhetstjänsten MIT. Mötet ska ha handlat om att bygga upp ett samarbete på antiterrorområdet.

Tjänstemän från Försvarsdepartementet besökte i oktober Turkiet för flera bilaterala möten på försvarsområdet.

Tjänstemän från justitiedepartementet besökte i oktober Ankara för att diskutera utlämningar både från Sverige till Turkiet men också från Turkiet till Sverige.

 

USA:s punkter: Så gör Sverige Nato starkare

 

Tobias Billström.

Utrikesminister Tobias Billström vill inte kommentera vilka myndigheter som agerar för att uppfylla avtalet men säger:

– Det pågår ständiga dialoger men jag vill inte gå in på i detalj exakt vilja resor eller vilka utbyten som har ägt rum men naturligtvis pågår det sådant och det äger ju rum på myndighetsnivå därför att det är ju så att memorandat (avtalet, reds. anm.) är ju skrivet på det viset att i Sverige så är det myndigheterna och departementen som jobbar med detta.

”Tydlig linje”

Bland de konkreta åtgärder som svenska myndigheter genomfört under hösten finns utredningar av hoten från PKK i Sverige – men också undersökningar av pengaströmmar från Sverige till organisationer med kopplingar till PKK i Turkiet, vilket ligger under Säkerhetspolisens ansvarsområde.

Utrikesminister Tobias Billström (M) pekar på att även punkten i Madrid-avtalet om att utreda och stoppa finansiering till PKK ska uppfyllas.

– Vi är ju av den uppfattningen att allt som står i det här avtalet som handlar om villkor mellan å ena sidan Turkiet och Sverige och Finland ska naturligtvis uppfyllas och det går ju också en tydlig linje mellan organisationer som är stämplade som terrororganisationer av Europeiska unionen.

 

Nya kraven på Sverige – när vi går med i Nato

 

”Har höga ambitioner”

Ulf Kristersson har tidigare meddelat att han är beredd att åka till Ankara för att diskutera Sveriges Nato-ansökan med president Erdogan med kort varsel. Något besked om när resan blir av hade statsministern inte när han träffade journalister på onsdagen. Även utrikesminister Tobias Billström uppger att han planerar en resa till Ankara men att inget datum ännu är satt.

– Vi har höga ambitioner från regeringens sida att ha en bra dialog med Turkiet i det arbetet som pågår med att uppfylla de villkor som finns idet trilaterala memorandat mellan Sverige, Turkiet och Finland, och det arbetet pågår och kommer naturligtvis, det är ju vår ambition, att sluta med att vi till slut har uppfyllt alla villkor som finns i avtalet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.