Uppgifter: Pojke fick uppdrag att mörda – larmade polisen

Publicerad 2024-02-14

En pojke fick i uppdrag att mörda.

Belöningen ska ha legat på tiotusentals kronor.

Men kort innan dådet ångrade han sig – och larmade polisen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nyligen blev en pojke upphämtad på en adress i Stockholmsområdet. Enligt uppgifter ska han ha rymt från ett HVB-hem.

Anledningen var att han fått i uppdrag att mörda en person. Belöningen ska ha legat på tiotusentals kronor och uppdragsgivaren misstänks ha varit ett kriminellt nätverk.

Pojken skulle sedan bli avsläppt för att hämta upp en pistol. Men på vägen dit ångrade han sig och i stället larmade han polisen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Ulrika Kvarnström, verksamhetschef på polisens Nationella operativa avdelning.

”Hänsynslöst utnyttjande av unga människor”

Pojken är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, misshandel och olaga hot. Enligt uppgifter misstänker polisen att pojken ska ha känt sig tvingad att utföra mordet och blivit pressad att göra det.

Flera personer misstänks i ärendet och ytterligare en person ska ha gripits i södra Sverige.

Polisen i Stockholm säger att de inte kan kommentera de enskilda uppgifterna.

– Det som generellt kan sägas är att vi har en våldsvåg som till stor del styrs av gängledare utomlands. Dessa skickar ut morduppdrag till barn i Sverige. Det handlar om ett hänsynslöst utnyttjande av unga människor, säger Anna Westberg, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Polisen varnar: Gängen pressar barn

Polisen gick tidigare i dag ut med en varning om att gängkriminella pressar ungdomar att utföra brott. Den senaste tiden har polisen sett hur nätverkskriminella ber ungdomar att förvara droger eller vapen åt dem. Om de nekar blir de i stället pressade och hotade.

– Det är en allvarlig utveckling, gängen manipulerar barnen att göra saker mot deras vilja. Det är nästan lite samma fenomen som med grooming. Gängen kanske börjar med pizza och kompishäng, men det finns alltid en plan redan från början att utnyttja barnet, säger Ulrika Kvarnström,  verksamhetsutvecklare på polisens Nationella operativa avdelning.

Polisen uppmanar också barn och föräldrar att larma polisen om de utsätts för hot och påtryckningar.

Följ ämnen i artikeln