FN-topparna kräver omedelbar vapenvila: Nu räcker det

Publicerad 2023-11-06

Ledarna för 18 FN-organ och hjälporganisationer kräver nu en omedelbar vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas.

”Det har gått 30 dagar. Nu räcker det”, skriver de i ett uttalande som beskrivs som unikt.

Följ ämnen
Israel

Kriget mellan Israel och Hamas har rasat i en månad. Nu gör ledarna för 18 FN-organ ett gemensamt uttalande där de upprepar kravet om en omedelbar vapenvila mellan parterna.

De uttrycker chock och fasa över det ökande antalet döda i kriget som på är uppe i över 10 000 när man räknar ihop dödstalen på bägge sidor.

”Vi behöver ett omedelbart humanitärt eldupphör. Det har gått 30 dagar. Det räcker nu”, skriver de.

Uttalandet har skrivits under av ledarna för en rad FN-organ som Unicef, FN:s flyktingorgan UNHCR och UN Women liksom organisationer som Rädda Barnen och WHO.

Palestinier tröstar en man som förlorat anhöriga efter israeliska flyganfall mot Gaza under söndagen.

 

 

I uttalandet nämner ledarna de 1 400 på den israeliska sidan som Hamas dödade i massakern den sjunde oktober, de över 200 kidnappade och de tiotusentals som tvingats lämna sina hem.

Vidare tar de upp de nära 9 500 Gazabor som enligt Hamasledda palestinska myndigheter dödats i israeliska luftanfall, varav 3 900 uppges vara barn, och fördömer den totala blockad som Israel infört mot Gaza sedan Hamas attack.

”En hel befolkning är belägrad och under attack, och förnekas tillgång till det nödvändiga för att överleva, de bombas i sina hem, sjukhus och platser för tillbejdan. Det här är oacceptabelt”, skriver de och tillägger att sjukhusen måste skyddas.

De uppmanar bägge sidor att följa internationell rätt.

Israel har tidigare sagt att ingen vapenvila är aktuell förrän Hamas släpper de omkring 240 personer som hålls gisslan inne i Gaza.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har sagt att en vapenvila skulle ge Hamas en chans att omgruppera sig. Under gårdagen kom dock uppgifter om att Blinken föreslagit en tolv timmar lång vapenvila så att fler tillfångatagna skulle kunna släppas.

 

En man med sitt barn tittar på listor över kidnappade israeler på en vägg i Jerusalem.

ANNONS

LÄS VIDARE