Regionernas varning: Tar med sig smittan från utlandsresan

Flera coronafall kopplas till EM-resenärer och Spanienturister

Uppdaterad 2021-07-21 | Publicerad 2021-07-20

Semestrande svenskar tar med sig covidsmitta när de kommer hem till Sverige.

Det skriver flera regioner i sina senaste lägesrapporter.

I Stockholm ökar smittan för fjärde veckan i rad.

– En tredjedel har blivit smittade utomlands, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Det är slutet på juli och många svenskar har gått på semester. Medan en del valt att åka på hemester under pandemins andra sommar åker andra utomlands.

Men hur coronasäker har utlandssemestern varit? I flera regioner ser man nu att många av de nya bekräftade coronafallen kommer från svenskar som kommit hem från utlandet.

”Framför allt Malaga”

I sex regioner, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Västerbotten, Östergötland och Dalarna, syns trenden. I Dalarna och Östergötland ser man smittspridning bland folk som åkte till fotbolls-EM och då framför allt till Ryssland.

I Uppsala län kopplar man utlandsfallen till spanska solkusten. ”Majoriteten av nydiagnostiserade fall kommer från personer som varit utomlands, framförallt i Malaga”, skriver Länsstyrelsen i sin lägesrapport.

Man tror att det finns ett visst mörkertal av det totala antalet nya fall. Det då testningen via regionen har minskat, samtidigt som försäljningen av antigentester har ökat, står det i rapporten.

 I Dalarna och Östergötland ser man smittspridning bland folk som åkte till fotbolls-EM och då framför allt till Ryssland.

I Stockholms län har antalet coronafall ökat de fyra senaste veckorna. Vecka 28 var antalet nya fall 632, jämfört med 440 fall vecka 27, 374 vecka 26, och 316 vecka 25. Den senaste veckans ökning motsvarar 44 procent.

– Det är en rejäl ökning, däremot från låga nivåer jämfört med andra och tredje vågen. Det ser mycket bättre ut än det gjorde då, men det är oroväckande att det ökar, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Här står hemkommande semestersvenskar för en stor andel.

– En tredjedel har blivit smittade utomlands, det är många. Många av dem har varit i Spanien. En stor del av ökningen står personer i åldern 20–29 år för som inte hunnit vaccinera sig än.

Ser ni att de lättade restriktionerna kan ha fått effekt på smittspridningen?

– Det vi framförallt ser är att resandet och den smittsamma deltavarianten påverkar mycket. Det verkar vara det som spelar störst roll just nu.

Däremot understryker Maria Rotzén Östlund att en rad restriktioner fortfarande gäller. Att testa sig, stanna hemma om man känner sig sjuk och att vaccinera sig så fort möjlighet ges, ser hon som viktiga nycklar för att hålla nere smittspridningen.

I Uppsala län kopplar man utlandsfallen till spanska solkusten.

Uppmanar till försiktighet på resan

UD har ingen avrådan mot icke-nödvändiga resor när det gäller EU- och EES-länder och ytterligare ett antal länder på EU:s undantagslista.

Den som ändå väljer att resa ska vara extra försiktig enligt Folkhälsomyndigheten och undvika att ha nära kontakt med nya bekantskaper när man ligger på stranden, vid frukostbuffén eller på nattklubben. Det gäller också att vara uppmärksam på gällande restriktioner på resmålet som också kan ändras med kort varsel.

– Om man väljer att resa gäller det att man försöker skydda sig själv på resan och andra när man kommer hem. När man är utomlands ska man inte vara där det är trångt och man bör hålla ner antalet personer man träffar, säger Maria Rotzén Östlund.

Hemkommande från resmål utanför Norden uppmanas av Folkhälsomyndigheten att testa sig efter hemkomst och från så kallat tredjeland gäller även karantän i hemmet.