SMHI utökar snövarningar: ”Värre än väntat”

Snöovädret har lamslagit tåg- och flygtrafiken

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägarna i norra och mellersta Sverige har på grund av helgens snöfall varit olycksdrabbade under måndagen.

Snön har också påverkat tågtrafiken och lokaltrafiken runtom i landet.

Och än är inte snökaoset över – nu utökar SMHI sina varningar för snöfall i Västsverige.

Under fredagen började snön vräka ned över flera delar av landet. Två personer dog i trafiken och räddningstjänsten varnade trafikanter från att ge sig ut i ovädret.

Under måndagseftermiddagen hade Trafikverket flera varningar utfärdade för besvärligt väglag och halka på de större vägarna i framförallt Svealand och Norrland.

Tung snö fortsatte falla över mellersta och norra Sverige under helgen och under måndagen varnade SMHI för ett snöoväder som var på väg in över Västsverige.

SMHI utökar nu snövarningarna i Västsverige.
Foto: TT
SMHI utökar nu snövarningarna i Västsverige.

SMHI utökar snövarning

Klass 1-varningen för snöfall gällde Västra Götalands län och Hallands län och har nu utökats med två nya varningar gällande inre Dalsland och Värmland.

– Nya prognoser visar att det blir lite värre än väntat i de här områdena, säger Henrik Reimer vid SMHI till TT.

Under eftermiddagen och kvällen intensifieras snöfallet och uppemot 10-15 centimeter kan falla i de områden där varningar är utfärdade, skriver TT.

Redan under måndagseftermiddagen märktes en del olyckor av i Västra Götaland.

– V har haft en del olyckor där man glider av vägen eller kör emot något räcke, men som tur är har inga resulterat i allvarligare personskador. Vi får avvakta och se om det blir värre, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region väst.

Tåg och flyg inställda

Men även där det inte öser ner snö märks spåren efter ovädret. Både tåg- och flygtrafiken har drabbats av flera förseningar och inställda avgångar.

260 flygningar av 606 till och från Arlanda ställdes enligt Swedavia in under söndagen och förseningarna i flygtrafiken har fortsatt in på måndagseftermiddagen, skriver TT.

– Vi följer utvecklingen och förbereder oss med bemanning och resurser så mycket vi bara kan. Problemet är ju att det inte går att börja snöröja innan snön kommer, säger Ulrika Fager vid Swedavias pressjour till TT.

”Snorhalt helt enkelt”

Även i lokaltrafiken har snön ställt till problem. Framförallt är det pendeltågen både norr och söder om Stockholm som ställt till problem på grund av igenfrusna växlar.

Även flera busslinjer har drabbats av kraftiga förseningar och flera inställda avgångar under måndagen.

– Det är snorhalt helt enkelt, och då kan vi inte köra bussar överhuvudtaget på en del ställen. Vi råder våra resenärer att hålla koll på vår sajt och i appen, säger Claes Keisu, informationsansvarig på SL.

– Kan man undvika att åka under rusningstid så är det naturligtvis det bästa.

Publicerad:

LÄS VIDARE