100 000 anonymt? Ja, tack!

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-07-05

Aftonbladet avslöjar: Fyra av åtta partier tackar ja till hemliga donationer

Fyra av åtta partier tackar ja till hemliga donationer.

Aftonbladet fejkade ett donationsbrev och Centern, Moderaterna, KD och SD tackade ja – och utlovade full anonymitet.

– Det här är ett demokratiskt problem, säger statsvetaren Karl Magnus Johansson.

De svenska partierna får mångmiljonbidrag till sina valkampanjer. Men de behöver inte uppge vem som står för notan. Partierna bestämmer själva hur mycket de vill avslöja.

I förra valet gick Centerpartiet hårt åt hemlighetsmakeriet.

– Det är oerhört viktigt att de politiska partierna är öppna med sin finansiering, sa dåvarande partisekreteraren Jöran Hägglund till Svenska Dagbladet då.

Men när Aftonbladet testar öppenheten med ett fejkat donationsbrev låter det annorlunda. Vi utger oss för att vara en man med vanligt namn från en Stockholmsförort som vill skänka 100 000 kronor till partiet mot löfte om anonymitet.

Samtliga sju riksdagspartier och Sverigedemokraterna får brevet. Centerpartiet svarar med vändande post:

”Du är mycket välkommen att lämna ett uppskattat ekonomiskt bidrag till partiets valrörelse. (...) Din gåva offentliggörs inte utan ditt uttryckliga samtycke”, skriver ekonomichefen Håkan Granlund.

Sverige får kritik

Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna utlovar vår välgörare full anonymitet. Folkpartiet svarar att man föredrar öppenhet. Bara de rödgröna svarar att de kommer att ge ut namnet om någon frågar.

När Aftonbladet ringer upp Håkan Granlund står han fast vid att Centerpartiet inte lämnar ut bidragsgivare:

– Jag var inte med förra valet, så jag kan inte kommentera hur det var då. Men kommer det en fråga om donation säger vi att de har rätt att vara anonyma, men vi har även rätten att tacka nej om det skulle vara en person som vi inte vill ha pengar i från, säger han.

– Huvudskälet till att vi tycker att man har rätt att vara hemlig är det faktum att vi har valhemligheten. Den är jätteviktig.

Sverige har flera gånger kritiserats hårt för hemlighetsmakeriet kring partistödet: Europarådet kallar det ”bristande ekonomisk öppenhet i det politiska systemet”. OSSE:s valobservatörer konstaterade efter EU-valet förra året att Sverige helt saknar lagar om redovisning av partibidrag.

Allvarligt

Att kritiken kommer från Europarådet är särskilt allvarligt, anser statsvetaren Karl Magnus Johansson, docent vid Södertörns högskola.

– Det är anmärkningsvärt. Det är en tung instans och de brukar rikta kritik mot länder som Ukraina. Det är otroligt att Sverige hamnar i någon slags strykklass i det här sammanhanget, säger han.

Med det svenska systemet har väljarna ingen möjlighet att avgöra om partierna styrs av enskilda intressen, menar han. Och han betvivlar att valhemligheten är partiernas viktigaste skäl till att hålla sina privata bidragsgivare anonyma.

– Det är ganska uppenbart att det finns starka egenintressen i det här, alla partier vill ju ha så mycket resurser som möjligt, säger han.

Krävs en skandal

Men trots kritiken har mycket lite hänt. Och Karl Magnus Johansson ser bara en möjlighet till förändring:

– Att det uppdagas en praktskandal. Då blir det ohållbart att komma med sådana här argument. I längden blir det svårt för Sverige att upprätthålla det här systemet – speciellt om man blir ställd vid skampålen i sådana här frågor.

Så här redovisar partierna bidragen

Det finns ingen lag som tvingar partierna att redovisa sina intäkter.

I Europa är det bara Malta, Schweiz, San Marino och Sverige som saknar sådan lagstiftning. Men de sju riksdagspartierna har gjort en gemensam överenskommelse om att offentliggöra alla bidrag från företag och organisationer.

När det gäller bidrag från privatpersoner finns dock ingen gemensam linje:

M och KD vägrar att offentliggöra vilka privatpersoner som ger bidrag med hänvisning till valhemligheten.

Centerpartiet offentliggör namnen efter givarens uttryckliga tillstånd.

Folkpartiet säger att man föredrar öppenhet om gåvor över 25 000 kronor.

De rödgröna har slagit fast att alla privata gåvor över 20 000 kronor offentliggörs.

Så mycket får partierna i bidrag

Följ ämnen i artikeln