”I mitt kök ska det vara nära till allt”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Kolla in ”Arga snickarens” eget kök

Följ med hem till Arga snickarens kök, som han byggt själv.

Anders Öfvergård är inte bara en skicklig snickare, han har jobbat många år som kock och han vet var skåpen ska stå.

Anders Öfvergård, mer känd som arga snickaren i tv:s Kanal 5, har byggt sitt kök själv. Det ligger mitt i villan som byggts ut i omgångar sedan sextiotalet.

När Anders och hans fru köpte huset för tre år sedan flyttade de köket hit till mitten av huset, för att det skulle bli mer av en central punkt. När köket flyttades blev det möjligt att bygga sovrum i en lite lugnare, mer ostörd, del av huset.

– Jag har fyra barn och köket är en naturlig samlingspunkt för hela familjen. Därför ville vi ha ordentlig med plats, för både umgänge och matlagning. Den som står i köket ska liksom vara en del av allt annat som händer här, säger Anders.

Det långsmala köket inleds med en u-formad arbetsdel. Det avlånga rummet rymmer därefter ett långt matbord. Allra längst bort, närmast fönstren som vetter ut mot havet, står en sittgrupp med fåtöljer och ett soffbord.

Eftersom han har arbetat som krögare och kock i många år har Anders hämtat mycket inspiration från restaurangkökens praktiska och funktionella utformning.

– Det här är ett arbetskök, det ska funka att jobba här, säger han.

Han nämner basketregeln.

– Tre steg får du ta, sen får du inte spela mer. Detsamma tycker jag bör gälla arbetsytan i ett kök, efter tre steg är du ute.

Och visst är matlagningsdelen i köket förhållandevis litet i jämförelse med de stora ytor som omger det. Det är så Anders vill jobba i kök, det ska vara nära till allt.

– När man har barn vill man inte heller springa långt i köket med varma grejer eller droppande disk.

Arbetsköket avgränsas ut mot matsalsdelen med en stor laminerad arbetsbänk. Här kan man, med utsikt över hela köket, stå och jobba samtidigt som man är en del av det som händer i övriga rummet.

Om någon vill ta plats för att jobba mitt emot eller intill, så är skivan bred nog för flera köksnissar.

Skåpluckorna av MDF (en träfiberskiva med slät yta) har Anders tillverkat själv i sitt snickeri och lackat med en halvmatt gulvit nyans.

Samma typ av skåp fortsätter ut i matsalen för att göra rummet mer enhetligt och samtidigt skapa mer förvaring.

De två diskhoarna är lika stora och placerade rakt under det lilla köksfönstret. Man har utsikt när man står och diskar och det kommer in ljus över arbetsytorna vid sidan av diskbänken.

– Eftersom det var badrum här förut gjorde jag det lätt för mig och placerade diskbänken rakt ovanför avloppet. Men det är faktiskt inte så svårt att dra avloppsrör en bit om man så önskar, man kan göra det under skåpen utan att det blir särskilt komplicerat, säger Anders.

Att avsätta plats för arbetsytor på båda sidor av både spis och diskhoar är viktigt, tycker Anders.

– Då kan man lätt komma åt allt och är inte begränsad av platsbrist vid sidan av. Arbetsytor är a och o när man planerar ett funktionellt kök.

Anders har få överskåp i köket. Draglådor är den dominerande förvaringslösningen och de går att öppna med en knuff med knät.

– Så slipper man slafsa ned lådorna om man är smutsig om händerna.

Lådorna är 60, maximalt 80 centimeter breda.

– Väljer du större lådor måste du ju utrymma hela köket så fort du vill öppna och ta fram en smörkniv, och det är ju inte särskilt mysigt, förklarar Anders.

Sedan tillägger han att det kan vara svårt överblicka en låda bredare än 80 centimeter.

– Kök byggda i 60 centimeter breda enheter är enligt mitt tycke oftast de allra bästa.

Han vill ha så få saker som möjligt framme, det är lättare att hålla rent och känns ordningsamt. Men han är ingen stor anhängare av trenden att bygga in allt, som hållit i sig i köksbyggarkretsar i rätt många år nu.

– Jag tycker det räcker med att ställa in mikro och annat i vanliga skåp så de inte syns. Det är ofta ganska kostsamt att måttpassa och bygga in olika köksmaskiner och så kallat smarta förvaringslösningar, och det är sällan värt det tycker jag.

Anders tipsar och varnar – tänk på detta när du bygger om

Titta på vad ditt hus är byggt i för stil och anpassa köket något efter den stilen, det kan se knasigt ut med ett kök som är helt annorlunda jämfört med resten av byggstilen.

Ska du bygga nytt kök och har en stor familj, sätt in dubbla diskmaskiner. Då blir det aldrig bråk om disken. Att porslin ska in i skåp och lådor mellan måltiderna är ju inget måste, varför inte plocka direkt från den rena maskinen och sätta in i den tomma vartefter.

Det vanligaste köksfelet folk gör är att placera diskmaskin eller ugn intill en vägg eller i ett hörn. Idiotiskt, då kommer man bara åt disk och mat från ett håll. Placera mellan två skåp i?stället så att du kan sätta in saker från båda håll.

Följ ämnen i artikeln