”Försvarsmakten kände till hotet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-12

"Mycket trovärdig källa”

En försvarsanställd skickade några timmar före bombdåden i Stockholm en varning till en bekant om att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan.

Detta enligt TT som uppger sin källa som "mycket trovärdig".

Man skriver att varningen löd ungefär: Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där. . .bara så du vet.

Försvaret dementerar uppgifterna.

– Det är den officiella kommentaren som gäller. Försvarsmakten hade ingen kännedom om några planer på det inträffade i förväg och om vi hade haft det så hade vi lämnat de uppgifterna till säkerhetspolisen, säger presschefen Roger Magnergård till Aftonbladet.

Försvarets informationschef Erik Lagersten har tidigare under kvällen lämnat samma uppgifter i en kommentar.

Säpo säger sig inget veta

På Säpo säger man sig inte känna till uppgifterna.

– Första gången jag hörde talas om de här uppgifterna var i media, säger Anders Thornberg, Säkerhetspolisens chef för avdelningen för säkerhetsåtgärder, till Aftonbladet.

Har Säpo känt till hotet innan explosionerna?

– Nej.

Kan Försvarsmakten ha känt till uppgifterna?

– Det får du fråga dem om.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, sa dock när TT pratade med honom tidigare på söndagen att svenska underrättelsemyndigheter kan ha känt till att något var på gång.

– En varning är ett glidande begrepp och inget absolut. Varningar kan bestå av väldigt precis information som det går att agera på, men det vanliga är att varningar är mera diffusa som inte går att agera på.

Inte ingripa på vaga uppgifter

Han säger att om polisen ingriper på allt för vaga uppgifter kan möjligheterna att upptäcka vad som faktiskt ska hända och eventuellt hitta medhjälpare förstöras.

– Det där är hela tiden en avvägning. Men jag är övertygad om att varken polisen eller underrättelsetjänsten skulle medvetet sitta med armarna i kors så man kan ingripa.

Enligt Agrell samarbetar de olika underrättelseorganen och delar information.

– Den situationen ska inte uppstå där information blir hängande hos en myndighet, säger han.

TT talade redan på lördagskvällen med John Daniels, säkerhetschef i den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Han ville då inte kommentera händelserna kring Drottninggatan utan hänvisade alla frågor till Säpo.

”Frostiga relationer”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, blir mycket förvånad när han får höra uppgifterna om att en försvarsanställd skickade en varning till en bekant om att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan på lördagseftermiddagen.

– Jag ställer mig tveksam till de här uppgifterna, men är de sanna så är det väldigt allvarligt, säger han till TT.

Töllborg säger att tidigare har relationerna mellan de svenska underrättelseorganen varit frostiga, men enligt hans bedömning har de förbättrats under de senaste åren.

Statsminister Fredrik Reinfeldt avböjer, via sin presschef Roberta Alenius, att kommentera uppgiften om att någon inom Försvarsmakten varnade för att vistas på Drottninggatan.

Texten uppdateras.