Hotet mot riksdagen

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2010-08-24

Dödläge i blocken – guldläge för SD

Dött lopp mellan blocken – och Sverigedemokraterna som vågmästare.

Riksdagen hotas av kaos efter valet.

– Jag tror att de kommer att förhandla med oss, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Mindre än fyra veckor återstår till valet. Enligt den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds får inget av blocken egen majoritet.

Däremot har Sverigedemokraterna stabiliserat sig på 6,5 procent av stödet. Det skulle ge partiet en tydlig vågmästarroll om det vore val i dag.

– Det är glädjande. Det är vad vi eftersträvat hela tiden, säger Jimmie Åkesson.

Hos United Minds ligger SD högre än i flera andra undersökningar den senaste tiden. Det kan bero på att mätningen är webbaserad.

– Det finns fortfarande väljare som inte vill säga att de röstar på SD på telefon. Det gör att de brukar hamna högre på valdagen än i undersökningarna, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Vågmästarpositionen till trots – övriga riksdagspartier utesluter ett samarbete med SD. Därmed hotas riksdagen av kaos om ingen sida får egen majoritet.

– Vi har en tydlig policy att inte samarbeta med eller göra oss beroende av SD, säger Per Schlingmann (M), partisekreterare.

Inte orolig

Men Jimmie Åkesson tror att det låter annorlunda efter valnatten.

– De måste säga så nu. Men när regeringsmakten står på spel lär det bli ett annat ljud i skällan. Så var det i Danmark, innan Dansk Folkeparti kom in i Folketinget.

Han säger att han inte ställer sig bakom en regering där Mona Sahlin är statsminister.

– I övrigt är vi beredda att stödja den sida som ger oss bäst möjlighet att påverka.

Men experterna dömer ut SD:s möjligheter till inflytande.

– Det är en så stor andel av väljarna som tycker illa om SD. Så de etablerade partierna skulle bestraffas väldigt hårt av sina sympatisörer om de valde att samarbeta, säger Björn Johnson, statsvetare vid Malmö högskola.

Tre möjliga utgångar

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med:

– Jag tror att blocken kommer att låtsas som att SD inte finns. Men den effekt det ändå får är ju att partierna måste förhålla sig till situationen, så det är klart att det påverkar agendan.

Enligt experterna finns det i stället tre möjliga scenarion.

– I första hand bildar det största blocket regering och så struntar man i SD. Om inte det går kommer man att försöka samarbeta över blockgränserna, det mest troliga är att alliansen försöker locka över Miljöpartiet. I sista hand kommer det att handla om ett nyval, säger Björn Johnson.

Hitta ditt parti med Aftonbladets stora
valtest