Allt fler utförsäkrade överklagar beslut

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2010-07-26

De nya sjukförsäkringsreglerna har på allvar börjat märkas bland de utförsäkrade.

Nu väller överklagandena in.

Bara i Stockholm har förvaltningsrätten avgjort 2 137 fall hittills i år.

Av dem fick 55 rätt mot Försäkringskassan.

Nu i sommar märks missnöjet med de nya sjukreglerna i landets förvaltningsrätter där antalet fall som överklagats ökat med drygt 60 procent jämfört med samma period förra året, rapporterar SVT:s Rapport.

Under första halvan av 2010 fick förvaltningsdomstolarna in 9 400 mål, jämfört med 5 800 första halvåret 2009.

55 fick nytt beslut

Lokalt i Stockholm är ökningen också tydlig. Hittills i år har 2137 fall avgjorts, jämfört med 1131 för hela 2009.

Av dem har 55 fått sitt beslut ändrat. Det betyder att Försäkringskassans beslut att inte låta dem stanna kvar inom sjukförsäkringen har ändrats på olika sätt.

– Vi följer de här ärendena men det är för tidigt att säga vad folk har klagat på. Det kan mycket väl vara så att det är den nya lagstiftningen som ligger bakom en del av fallen, säger Kjell Skoglund, chef för verksamhetsområdet processjuridik, på Försäkringskassan.

Många av de som överklagar kan uppleva att de har rätt till fortsatt sjukpenning och väljer därför att prova sitt mål i domstol.

– Med den nya lagstiftningen kan det bli tydligare, säger Kjell Skoglund.

Utförsäkrade överklagar

I snitt ändrar förvaltningsrätten (och tidigare länsrätterna) mellan 18 och 20 procent av Försäkringskassans beslut vid ett överklagande.

Vid årsskiftet utförsäkrades nästan 18 000 personer från sjukförsäkringen. De hade då uppnått sin maximala tid med sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning.

Den som har överklagat sitt beslut hos Försäkringskassan kan gå vidare till förvaltningsrätten, som har ersatt länsrätten.

Följ ämnen i artikeln