Hetsig Youtube- debatt i natt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-29

Presidentkandidaterna i häftigt gräl om illegal invandring

NEW YORK. Nattens så kallade Youtube-debatt blev en hetsig historia.

Den hann inte mer än början förrän Rudy Giuliani och Mitt Romney hamnade i häftigt gräl om illegal invandring.

Att just Rudy Giuliani och Mitt Romney skulle gå i clinch när de åtta främsta republikanska presidentkandidaterna i natt möttes i den så kallade Youtube-debatten i Florida var ingen högoddsare.

Det är de två som leder alla nationella opinionsmätningar och befinner sig i hårdast dragkamp om de republikanska väljarnas stöd.

Men temperaturen steg kanske mot kokpunkten lite tidigare än väntat.

Redan efter första videofrågan, om New Yorks roll som fristad för illegala invandrare under Giulianis åtta år som borgmästare, började herrarna gräla upprört.

”Hans resultat var blandat”

Romney avfärdade Giulianis nekande svar och insisterade på att New York verkligen var en fristad, varpå Giuliani helt sonika gick till personangrepp.

– Du har själv anlitat illegala invandrare i ditt hem, konstaterade han frankt.

– Menar du att man ska gå runt och fråga människor om deras papper bara för att de har lustig accent, undrade Romney.

– Jag menar att du anlitat illegala invandrare, fortsatte Giuliani.

Duon hade en ytterligare en skärmyttsling om brottsbekämpning, en gren i vilken Giuliani beskrivit huvudmotståndare som ”medioker”.

– Hans resultat som guvernör i Massachusetts var högst blandat. Mordstatistiken gick till exempel upp med sju procent, menade New York-kandidaten som använder sitt brottsbekämpningsfacit som borgmästare som ett av sina slagträn i valrörelsen.

– Vi vet alla vad Rudy åstadkom i New York. Men jag var inte borgmästare i Massachusetts och jag försöker inte bli borgmästare nu. Jag försöker bli president, svarade Romney.

Publiken applåderade

Sin okonventionella form till trots var debatten i övrigt tämligen fri från överraskningar.

Ämnesvalen var i huvudsak de väntade:

Skatter, aborter, vapenkontroll, illegal invandring och Irak-kriget – och skillnaden mellan kandidaternas ståndpunkter mestadels bara marginella.

Med ett undantag.

Ron Paul.

Libertarinanen från Texas, vars väljarstöd börjat öka de senaste månaderna, utmärkte sig som vanligt som den ende i gruppen som motsätter sig kriget i Irak.

För det fick han ovett av sina motkandidater, men också applåder från publiken i Florida.

Vem som vann?

Experterna på amerikansk tv var sent i natt tämligen oense, men flertalet ansåg att John McCain gjorde en smärre comeback. Framförallt fick han beröm för sin polemik i frågorna om kriget i Irak och tortyr.

Aftonbladets
bloggar
Tankar från 39:e
gatan...