Varningen för folkmord

Publicerad 2014-01-23

Upp till 6 000 barn har rekryterats av väpnade grupper i Centralafrikanska republiken.

De tvingas begå grymheter i en konflikt som löper stor risk att utvecklas till ett folkmord, varnar FN.

Upp till 6 000 barn har rekryterats av väpnade grupper i Centralafrikanska republiken och tvingats begå grymheter i en konflikt som löper stor risk att utvecklas till ett folkmord, varnar FN.

En rad FN-sändebud vittnade på onsdagen i FN:s säkerhetsråd om den snabbt eskalerande konflikten. De vädjade till rådet att förstärka fredsstyrkan i landet, där över halva befolkningen är i behov av hjälp och nästan en miljon är på flykt.

EU skickar trupp

EU lovade i måndags att skicka en styrka på 500-700 man.

Trots närvaron av totalt cirka 5 500 soldater från Frankrike och Afrikanska unionen har inte den väpnade konflikt som bröt ut för snart ett år sedan kunnat hejdas. Under onsdagen dödades minst tio personer i strider i huvudstaden Bangui, uppgav ögonvittnen för AFP.

Chockade av hatet

Adama Dieng, FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord, sade inför säkerhetsrådet att han var chockad av graden av hat som byggs upp mellan muslimer och kristna i landet. Risken är överhängande för brott mot mänskligheten och folkmord, sade han.

FN:s sändebud för barn i konflikter, Leila Zerrougi vittnade om hur barn blivit både offer och förövare. Upp till 6 000 barn kan kopplas till väpnade grupper.

10 000 döda

Konflikten mellan president Salva Kiir och upprorsledaren Riek Machar, som fram tills i somras var vicepresident men då sparkades av Kiir, har hittills krävt upp emot 10 000 liv befarar biståndsorganisationer. Över en halv miljon människor har flytt sina hem till följd av strider och övergrepp.

TT