Mellin: ”Läget för Alliansen är dåligt”

Publicerad 2014-03-10

Uppförbacken för Fredrik Reinfeldts regering är brant.

Alliansen ligger fortfarande 12,7 procentenheter bakom det rödgröna blocket, enligt senaste Aftonbladet/United Minds.

– Men det är fortfarande ­väldigt många väljare som ­inte har bestämt sig, säger partisekreterare Kent Persson (M).

Aftonbladets inrikes­politiska kommentator Lena Mellin ger sin syn på ­mätningen från Aftonbladet/United Minds.

Lena Mellin

Skillnaden mellan blocken minskar något men är fortfarande stor. Vad drar du för slutsatser av det?

– Läget för Alliansen är ­dåligt. Tiden krymper för dem, de har ju hoppats på en tredje valseger och nu har de snart bara sex månader på sig att fixa det.

Reinfeldt och Borg har på sistone gett besked om att det inte är aktuellt med några skattesänkningar de kommande åren. Hur har det tagits emot?

– Jag tror inte att folk är ­negativa till de beskeden. ­Alliansen har ju i allfall hejdat sitt fall i den här mätningen. Det är ett steg i rätt riktning.

Vad behöver hända i val­rörelsen för att läget för ­regeringen ska förbättras rejält?

– Att vinna val handlar om vad man ska göra i framtiden. Det handlar nästan aldrig om värderingar eller vad man har gjort tidigare. Regeringen måste bli duktigare på att ­måla upp vad de vill göra med dagens Sverige. Det måste de göra tämligen omgående och väldigt övertygande. De ­måste använda sina starkaste kort, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Annars kan det bli svårt för dem att vinna.

S ligger klart under sitt mål de satt upp på 35 procent. Vad beror det på?

– Jag tror den främsta anledning är att Stefan Löfven inte heller har lyckats måla upp någon tillräckligt tilldragande bild för väljarna om vilken väg Sverige ska gå. Både V och MP ligger över sina valresultat. Och jag tror det beror på att de lyckas förmedla till sina sympatisörer att de vill ha ett annat Sverige. De har fyllt något slags visionsvakuum med sina budskap.

Följ ämnen i artikeln