Ät som om det vore 1970

Uppdaterad 2013-11-20 | Publicerad 2013-11-19

Mindre mat från kon ger bättre hälsa och miljö

Osten har hamnat i onåd.

Den är - precis som köttet - en klimatbov.

– Vi äter dubbelt så mycket ost och 50 procent mer kött än på 1970-talet, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Vi måste äta mindre kött och ost för att bli klimatsmarta och hälsosamma. Det slår Livsmedelsverket fast i en ny rapport.

Vår konsumtion av dessa två har ökat markant sedan 1970-talet. Samtidigt äter vi mindre av de säsongsmässiga rotfrukter som då var populära.

– På 1970-talet var fortfarande maten dyr. Därför åt vi lite kött och mycket potatis, ris och pasta, säger Lotta Lundgren, matskribent och programledare för SVT:s Historieätarna.

Priset på kött har minskat drastiskt sedan Sveriges inträde i EU. Ett allt effektivare globalt jordbruk spelar också in.

– En fläskkotlett kostar lika mycket nu som det gjorde då i reda pengar. Det klart att det är en förklaring till varför vi äter mer kött i dag, säger Lotta Lundgren.

Avslappnad inställning

Hon ger två  exempel på nyttig mat från 1970-talet: råkosttallriken och den bortglömda sardinen i tomatsås. Dessutom hade vi en mer avslappnad inställning till matlagning. Att kunna umgås med andra under enkla former var viktigare än det som låg på tallriken.

– Då fanns det inga krav på att servera något nytt och märkvärdigt . Du kunde bjuda på helgratinerad falukorv på en bädd av spagetti.

Dra ner på köttet

På en tallrik i dag har mängden kött, kyckling, ägg och mejeriprodukter ökat avsevärt, jämfört med 1970-talet. Framför allt är äter männen för mycket kött, 50 procent mer än kvinnorna.

– Om man vill göra en insats för miljön är det bra att se över hur mycket och vilket kött man äter. Man kan till exempel välja naturbeteskött, ekologiska eller klimatcertifierade produkter, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Vi gör både miljön och våra kroppar en tjänst om vi ser till att fylla tallriken med mer rotfrukter, kål, lök, bönor, linser och ärtor.

– Det är inte inget problem rent näringsmässigt om man drar ner lite på mängden kött. De flesta av oss skulle må bra av att äta lite mindre, säger hon.