”Underhållande om ett liv som hatt”

Publicerad 2013-08-05

Patrik Lundberg recenserar Malinda Damgaards sommarprat

Malinda Damgaards liv kretsar kring hattar. Är det något att lyssna på i en och en halv timme?

Självklart. Just eftersom hon är en oslipad berättarbegåvning.

Hon hoppade av gymnasiet i Göteborg, tyckte att det bara var en repetition av högstadiet. Malinda Damgaard ville underhållas och lära sig nya saker.

Si sådär 15 år senare jobbar hon som modist, alltså en person som företrädelsevis gör hattar till kvinnor. Och inte vilka kvinnor som helst. På meritlistan står profiler som Lady Gaga, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

På pappret är det en solskenshistoria om en flicka uppväxt i en finkulturell familj, som väljer att jobba med något kreativt och sedan lyckas med det.

Som sommarvärd överraskar Malinda Damgaard med ett program som både griper tag och som får en att skratta. Humorn är hennes främsta vapen. Det får vi veta redan i inledningen när hon säger att hon blev hattmakare för att dölja sin galenskap.

Och hennes svårigheter vänds hela tiden till något positivt. För en modist betyder fingerfärdigheten hur mycket som helst. Malinda Damgaard föddes med fyra fingrar på vänsterhanden, vilket har försvårat hennes arbete.

Hon borrar inte ner sig i det. Istället konstaterar hon att det är påfrestande att hon inte kan göra djävulstecknet med den handen.

Samtidigt som anekdoterna haglar (Lady Gaga bad henne till exempel att göra en telefon att ha på huvudet) sätter Damgaard in små nådastötar i tårkanalerna på en.

Som när hon berättar om kärleken till sin mammas del av släkten i Sankt Petersburg, för att i nästa andetag ta oss till ett sammanbrott vid mormoderns begravning.

Eller de gånger då deadlinehetsen fick henne att bryta ihop efter flera veckors arbete, dag som natt.

Hattar må vara ett särintresse och Malinda Damgaard är ingen rikskändis. Men hon levererar att sommarprogram av hög klass och visar prov på en fin, och aningen oslipad, berättarbegåvning.

Gott så.