Det sa klick – igen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

turister. Många hade kommit bara för att ta en titt på Solliden. Nu fick de en överraskning i form av en förlovning inom kungahuset på köpet.## Foto: ULF HÖJER MÖTTE FOLKET

BORGHOLM. Det var kärlek vid första ögonkastet, men förhållandet har haft både toppar och dalar. 

För ett år sedan tvingades de välja – bröllop eller uppbrott?

Prinsessan Madeleine och

Jonas Bergström valde ett liv tillsammans. 

Jenny Alexandersson.

Prinsessan Madeleine hade hunnit träffa en rad olika killar innan hon mötte Jonas Bergström. Ingen av prinsessans pojkvänner blev helt godkända av kungen. Men allt förändrades när hon träffade Jonas från Djursholm.

– Jonas och kungen klickade direkt, de har mycket gemensamt och Jonas vet hur han ska föra sig. Det gillar kungen, berättar en vän till paret. 

Den sju år långa kärlekssagan startade egentligen 1999. Madeleine gick i gymnasiet och Jonas rörde sig i samma kretsar som prinsessan. Hon kände till vem han var, men de hade aldrig hälsat. När de väl sa hej till varandra fastnade Madeleine för Jonas blick. 

– Jag föll för hans ögon. Vi hade ögonkontakt med varandra direkt när vi sågs första gången, berättade prinsessan i går. 

De vill leva normalt

Hon var sjutton år och kunde inte glömma Jonas fina ögon. Men det skulle dröja tre år innan de blev ett par. Det var Madeleines bästa vän Natalie Rosta och hennes pojkvän Dag Werner som presenterade dem för varandra den andra gången. 

Jonas hade en lägenhet på Gärdet och snart kunde grannarna se prinsessan sola på Jonas balkong eller hyra film i den lokala videobutiken. De bestämde sig redan från början att leva ett så normalt liv som möjligt. Madeleine har aldrig varit rädd för att visa sin kärlek.

Jonas Bergström kom också att spela en viktig del i hovets strategi att tvätta bort Madeleines partystämpel. Under en period festade hon mycket på Stockholms nattklubbar. Men Jonas övertalade henne att satsa på sina studier och i dag har Madeleine flest akademiska poäng i kungafamiljen.

Kungen övertalade

Men när Jonas flyttade till London för att plugga på Queen Mary University 2005 hamnade paret i en kris. Avståndet komplicerade relationen och Jonas var ofta ute och festade tillsammans med sina vänner. En hel del tjejer ingick i gänget, ett antal av dem var intresserade av prinsessans pojkvän. Madeleine var inte nöjd med situationen. 

– Det var nära att ta slut, men de hittade tillbaka till varandra, berättar en vän till paret. 

Kungen övertalade Madeleine att satsa på relationen. Han gillade Jonas från första stund när Madeleine och Jonas blev ett par. De delar samma passion för fotboll och de har lätt för att prata med varandra.

”Han kan verkligen föra sig”

Våren 2006 bjöds Jonas in till kungens privata 60-årsfest på Drottningholms slott. Det var en signal utåt att Jonas nu var helt accepterad som Madeleines pojkvän. Han minglade med kungar, drottningar och statschefer från hela världen. Efteråt fick han högsta betyg av kungen och drottningen. 

– De förstod då att Jonas skulle klara sig bra som Madeleines framtida man. Han kan verkligen föra sig, dessutom charmar han folk han möter, berättar en källa med insyn i familjen. 

För ungefär ett år sedan krisade Madeleine och Jonas förhållande på nytt. Båda kände en osäkerhet inför framtiden och det fanns två vägar att gå. Även den här gången grep kungen in. Han lät Jonas bli sambo med Madeleine i Hovstallet i februari 2008. Han godkände också en kommande förlovning. Sedan dess har förhållandet varit lyckligt och stabilt.