Anna tvingas sitta i karantän

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-16

– Jag kan ha fått svininfluensan

De kinesiska myndigheterna kontrollerar resenärer i Shanghai noga. Anna Pålsson kan isoleras i ytterligare sju dagar.

Hon skulle träffa sin familj för första gången på tre månader.

I stället sattes hon i karantän. Anna Pålsson, 20, kan ha smittats av svininfluensa på flyget hem från Australien.

– Alla som jag kommer i kontakt med har vita skyddsdräkter, säger hon.

Efter en tre månader lång vistelse i Australien var det dags att flyga hem till Sverige.

Men Anna Pålssons sommarlovsplaner slogs i spillror när besättningen upptäckte att svininfluensa kanske härjade på planet.

– De gick runt i skyddsdräkter och tog tempen på alla passagerare. Två av dem visade symptom på svininfluensa, säger hon.

Satt nära smittade

Eftersom Anna satt i närheten av de sjuka bedömdes risken för att hon smittats med viruset som hög. När övriga passagerare fick lämna planet under mellanlandningen i Shanghai i går kväll tvingades hon att stanna kvar ombord.

– Vi fick sitta i karantän på flygplanet i tre timmar, säger hon.

Utanför möttes de av flygplatspersonal i full skyddsmundering.

– De tog oss till ett hotell här i Shanghai. Jag har inte sett några andra gäster, säger hon.

”Jag vill bara hem”

Under natten väntas provsvaren från de febriga passagerarna. Om svininfluensa bekräftas måste Anna isoleras i ytterligare sju dagar.

– Jag vill ju bara hem. Jag är ensam svensk och känner ingen här. Men de tar bra hand om oss och ger oss mat, säger hon.

Samtidigt har man på det kinesiska fastlandet fått rapport om 264 fall av svininfluensan. För att kunna vårda alla smittade har man beslutat att öppna upp ett nytt sjukhus i kampen mot viruset, skriver kinesiska sajten chinadaily.com.cn.

Under måndagen sökte kinesiska myndigheter också en smittad 21-årig kvinna. Hon fick läkarvård den nionde juni och sattes i karantän först den 13 då det framkom att hon var sjuk. Innan dess hann hon resa med tunnelbana, buss och taxi i huvudstaden.

Kvinnans närmaste kontakter är under bevakning och kinesiska myndigheter vill nu hitta alla som kan ha kommit i kontakt med henne.