Riskerar 30 års fängelse för twittrande

Publicerad 2011-09-04

Tänk efter innan du twittrar.

Två mexikaner riskerar 30 års fängelse för terrorism och sabotage efter att deras twitterkommentarer orsakat panik och bilolyckor i staden Veracruz.

En före detta lärare, numera radiopratare, och en mattelärare sitter fängslade i staden Veracruz, vid mexikanska gulfkusten.

De riskerar nu fängelsestraff på uppåt 30 år för terrorism och sabotage i vad som kan vara det allvarligaste åtalet någonsin mot en twitter-användare, skriver AP.

Åklagaren hävdar att de anklagade bidrog till det kaos av bilolyckor och panik som uppstod när skräckslagna föräldrar körde för att rädda sina barn efter männens falska rapporter om att beväpnade män attackerade skolor i staden.

Gerardo Buganza, en före detta mexikansk senator från staten Veracruz, jämförde paniken med Orson Welles uppläsning av Världarnas krig på radio 1938.

Men han sa att rädslan för marsmänniskor som invaderade New Jersey var "liten i jämförelse med vad som hände här".

Orsakade 26 bilolyckor

– Här hade vi 26 bilolyckor eller så lämnade folk sina bilar mitt på gatan för att springa och hämta sina barn, eftersom de trodde att de här sakerna hände på sina barns skolor, sa Buganza.

Enligt åtalet ska twitter-meddelandena orsakat så mycket panik att nödtelefonerna till polis och ambulans "helt kollapsade eftersom folk var skräckslagna", vilket gjorde att riktiga nödsituationer inte fick den hjälp de borde fått, uppger AP.

Invånarna i Veracruz hade redan hårt prövade nerver efter flera veckors eldstrider mellan kriminella grupper.

En attack inträffade på en stor gata, en annan när en beväpnad man dödade en turist och skadade en kvinna och två barn med en handgranat utanför stadens akvarium

Då gjorde Gilberto Martinez Vera saken etter värre genom att i upprepade twitter-meddelanden säga att beväpnade män kidnappade barn från skolor i staden.

Ljög om kidnappningar

"Min svägerska ringde mig just och var upprörd, de kidnappade nyss fem barn från skolan", twittrade Martinez.

Den dagen rapporterades inga kidnappningar.

Martinez försvarsadvokat menar att Martinez bara upprepade rykten som gick och aldrig utgav sig för att ha förstahandsinformation.

Men i ett annat meddelande sa han "Jag vet inte vilken tid det inträffade, men det är sant" och skrev också att 13-åriga barn skjutits ner i ett bostadsområde.

Ryktena ska spridits vidare av radioprataren Maria de Jesus Bravo Pagola.

– Hur kan de göra detta mot mig, för att åter-twittra ett meddelande? Jag menar, det är bara 140 tecken. Det är inte logiskt, sa Bravo Pagola via sin advokat till AP.

Twitter har i Mexiko använts av knarkkarteller för att skapa panik genom falska varningar, enligt Raul Trejo, expert på media och våld vid universitetet UNAM.