Explosioner från Benghazi

Uppdaterad 2011-03-19 | Publicerad 2011-03-18

Gaddafi rapporteras bryta mot eldupphöret - men regimen nekar

Libyens utrikesminister har lovat eld upphör. Men sent på fredagskvällen kom rapporter om strider utanför rebellernas huvudstad Benghazi, Misrata, Ajdabia Zintan och Tripoli.

Den libyska regimen begär utländska observatörer för att bevisa att man slutat skjuta.

I ett uppenbart försök att undvika utländsk militär inblandning lovade Libyens utrikesminister, Musa Kusa, på fredagen att Libyen kommer följa FN:s order om eld upphör.

– Mitt land menar allvar med att vilja fortsätta Libyens utveckling, och vi tar stora steg för att fortsätta den här utvecklingen på ett sätt som är så bra som möjligt för libyerna, sade han.

Omvärlden tillät sig emellertid att tvivla på utrikesministerns ord.

– Handling betyder något, inte ord, sade Hillary Clinton på  en presskonferens på eftermiddagen.

Skyller på rebellerna

Under hela fredagen kom rapporter om skottlossning från Gaddafis styrkor, trots den påstådda vapenvilan. I Misrata ska uppåt 30 människor ha dödats, varav flera barn. Sent på fredagskvällen kom uppgifter om explosioner och luftvärnseld från Benghazi.

Den libyska regeringen nekar dock bestämt till att ha brutit mot sin egen vapenvila. På fredagskvällen höll vice utrikesministern Khaled Kaim en presskonferens där han begärde utländska observatörer från bland annat Turkiet, Kina, Tyskland och Malta.

– Vi har inte genomfört några militära operationer i dag, sade han.

– När vi säger att det är eldupphör säger omvärlden att striderna pågår. Därför vill vi ha hit observatörer som kan se själva.

Han nekar till att trupperna dödat civila och påstod i stället att det i själva verket är rebellerna som gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna.

Några flygattacker har inte genomförts de senaste dagarna eftersom alla plan stått på marken i flera dagar, sade han.

USA ville på fredagskvällen inte köpa regimens retorik. Genom att avancera mot Benghazi bryter Gaddafi mot eldupphöret, sade USA:s FN-ambassadör Susan Rice.

USA har lämnat ett ultimatum till Gaddafi att sluta skjuta och dra sig tillbaka eller ”ta konsekvenserna”.

Sverige kan ställa upp med Gripen

Efter torsdagens FN-beslut om flygförbud flyttade Storbritannien under fredagen stridsflyg närmare Libyen.

– Storbritannien kommer att medverka till att skyndsamt medverka i den internationella operation som syftar till att få bort Gaddafi från makten, sade Storbritanniens premiärminister David Cameron i ett tal till det brittiska parlamentet.

Frankrike säger sig vara redo för att ingripa i Libyen, men de har också uttryckt att de inte vill att Nato ska vara inblandade i ett ingripande eftersom de menar att det skulle sända felaktiga signaler.

– Vi är redo, men jag kan inte ge några närmare detaljer, säger Frankrikes utrikesminister Alain Juppé.

Kanada har gjort sig redo att flytta sina stridsflygplan. Italien kommer att låta dem använda deras flygbaser.

Tunisien och Tyskland har meddelat att de inte vill delta.

Enligt uppgift till TT så har svenska Försvarsmakten informerat regeringen att Sverige har möjlighet att ställa upp med åtta Gripen-plan, inklusive möjligheter till lufttankning. Planen skulle kunna vara på plats inom ett par dagar.

Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna.

Följ ämnen i artikeln