”Ser ut att regna hela tisdagen”

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-08-15

Regnområdet drar norrut över västra Sverige

Översvämmade vägar har gett irriterade trafikanter.

Översvämmade villor har gett irriterade husägare.

Nu drar regnområdet som legat över Göteborg norrut – med oförminskad styrka.

Kaosvädret klättrar längre upp på Sverigekartan. Under sena måndagskvällen drabbades framför allt västra Dalarna av åska och kraftig nederbörd.

– Strax väster om Siljan, norr om Malung, har det blixtrat en hel del, säger Sofia Söderholm, meteorolog på SMHI.

Vid 23:30-tiden drog åskovädret vidare in i Norge. Även där har trafiken lamslagits av det kraftiga regnovädret, i Hedmark låg E6:an bitvis täckt av vatten.

Under tisdagen väntas ovädret fortsätta att klättra norrut. SMHI varnar för kraftigt regn i Jämtland och Härjedalen och delar av Dalarna.

– Det kommer nog att komma lika mycket regn som i Göteborgsområdet, och som det ser ut kommer det att regna hela dagen på tisdag, säger Kjell Lund, meteorolog på SMHI.

”Kommer puttra på”

Det vanliga när ett regnområde rör sig inåt över land är att det tappar i intensitet. Men inte den här gången.

– Det är fortfarande en del kraft i det här lågtrycket, så det känns inte som att det dör ut. Det kommer att puttra på, säger Kjell Lund.

I Göteborgsområdet orsakade regnet stora samhällsproblem och materiella skador: Trafiken på E6:an har stått still, lokaltrafiken har stått still, lokalradion har slagits ut och hundratals villakällare har svämmats över. Räddningstjänsten har inte hunnit med och mängder av drabbade villaägare har inte fått någon hjälp.

– Hur hårt det kommer att slå nu hänger mycket på städernas dagvattensystem. Det blir väl en och annan källare, säger Kjell Lund.

– Utanför städerna blir det nog inga problem. Fast det är klart, i Jämtland och Härjedalen finns det fyllda vattenmagasin som kanske inte klarar så mycket mer.

Inga särskilda förberedelser

På räddningstjänsten i Härjedalen har man inte vidtagit några särskilda åtgärder inför ovädrets ankomst.

– Nej, vi är alltid förberedda. Det har börjat regna här nu, men vi har den beredskap vi har, vi höjer den inte, säger Kurt Svensson, räddningschef på räddningstjänsten i Härjedalen, på måndagseftermiddagen.

Kommer ni att kunna ta hand om översvämmade villakällare?

– Ja, det ska vi nog kunna göra om det inte blir för många, vi har ju ingen heltidsstyrka. Vi får hjälpas åt, och vi har nog en 30 man i beredskap.

Inte heller på räddningstjänsten i Östersund tror man att regnet kommer att bli övermäktigt.

– Vi lever med små översvämningar då och då, så det är klart att vi ska kunna ta hand om några villakällare. Men vi ska titta vidare på det här nu, vi har precis fått in SMHI:s varning, säger Lars Nyman, räddningschef på räddningstjänsten i Östersund.

Följ ämnen i artikeln