Ryska stridsflygplan i japanskt luftrum

Publicerad 2013-02-07

Två ryska stridsflygplan har brutit det japanska luftrummet, uppger Japans försvarsdepartement. Planen upptäcktes på den japanska nordkusten vid ön Rishiri i närheten av Hokkaido. Ryssland förnekar intrånget.

Intrånget skedde kort efter att japanska premiärministern Shinzo Abe sade att han vill hitta en "ömsesidig och godtagbar” lösning till en flera år gammal territoriell konflikt med Ryssland.

– Idag, runt klockan 15, har militära stridflygplan tillhörande Ryssland brutit vår nations luftrum, säger japanska utrikesdepartementet i en kommentar.

Varade en minut

Försvarsdepartementet uppger att intrånget varade en minut. De kan inte säga om kränkningen var avsiktlig eller om den skedde av misstag, men att intrånget är "extremt problematiskt", uppger AP.

Enligt Interfax tillbakavisar Rysslands försvarsdepartement anklagelserna.

– Flygningar genomförs regelbundet i detta område i strikt enlighet med internationella regler, utan kränkning av andra länders gränser, säger ryska flottans talesman Roman Martov i en kommentar.

Ögruppen Kurilerna kontrolleras av Ryssland. Japan gör också anspråk på vissa öar, som i Japan kallas Norra territorierna, skriver TT.

Shinzo Abe och Rysslands president Vladimir Putin kom i december överens om att försöka hitta en lösning på konflikten, som pågått sedan andra världskriget, rapporterar TT. Samtalen riskerar nu att gå i stå.

Senast ryska stridsflygplan bröt det japanska luftrummet var 2008.