Hotar med krig över monsterdammsprojekt

Publicerad 2013-04-05

Brasiliens president gav för en dryg vecka sedan klartecken till att bygga en av världens största dammar i Amazonas.

Totalt måste mer än 40 000 urinvånare nu flyttas på sig.

Nu hotar en av stammarna med krig.

Det är flera dammar som planeras, eller redan fått klartecken, att byggas vid olika förgreningar av Amazonasfloden.

Den största, Belo Monte, kommer att bli världens tredje största dammbygge. För en dryg vecka sedan gav president Dilma Rousseff klartecken till bygget. Vale, som bygger dammen, blev förra året utsett till världens ondaste företag.

40 000 urinvånare blir nu tvungna att flytta på sig då runt 4 000 kvadratkilometer läggs under vatten.

En bild på en av stamledarna har den senaste tiden spritt sig på Facebook, den påstås visa nära han får beskedet om att hans stam måste flytta och då brister ut i gråt.

"Förhandlar med bajonett"

Munduruku-stammen, en grupp urinvånare i Para i Brasilien, hotar nu det politiska styret med krig, eftersom de anser att dammbyggare gjort intrång på deras land, skriver The Guardian.

Gruppen menar att den brasilianska staten är allt för offensiva med att förbereda byggandet av en hel rad vattenverk utmed Tapajósfloden, som flyter in i Amazonasflodens, utan att tillfråga dem.

Regeringen har låtit militärer och polis övervaka personal som gjort mätningar i områdena, något som flera grupper har reagerat starkt emot.

– Det federala styret hotar folk till livet. Det är oacceptabelt och olagligt att regeringen förhandlar med bajonett i handen, säger en talesperson för en missionärsgrupp från Munduruku-stammen.

Förklarade krig över telefon

Enligt brasiliansk lag måste större infrastrukturprojekt diskuteras med urinvånare som påverkas av dem. Brasilianska åklagare menar att regeringen inte fört någon diskussion och menar att domstolar i landet måste stoppa planerna, för att undvika blodspillan.

– Munduruku-folket har flera gånger sagt att man inte accepterar studier på deras marker om man inte diskuterar fullt ut på förhand, skriver åklagarna i ett uttalande.

Ledare från den utsatta stammen diskuterade nyligen projekten med representanter från presidenten.

Telefonsamtalet avslutades med att ledarna förklarade krig.

I ett öppet brev skriver de, ”Vi är inte banditer. Vi känner oss svikna, förödmjukade och att vi inte möts med respekt i allt detta".