Ny jordlik planet upphittad runt knuten, eller?

Publicerad 2012-12-19

Astronomer tror sig ha hittat en ny jordlik planet ”bara” 12 ljusårs bort.

Om liv skulle finnas på planeten har det haft dubbelt så lång tid på sig att utvecklas som här på jorden.

– Fyndet är på gränsen för vad som är möjligt, säger astronomen Gregory Laughlin till Science Magazine.

Den gula dvärgstjärnan Tau Ceti, där astronomer tror att de kan ha hittat en beboelig planet.

Det är egentligen hela fem planeter som kan existera kring den ensamma stjärnan Tau Ceti. Stjärnan är av typen G, det vill säga en ”gul dvärg” som är ljusstark.

Små störningar i i stjärnans rörelser indikerar att fem planeter, med en massa på mellan två till sju så stor som jordens, kan röra sig kring den, skriver Science Magazine.

Alla planeterna cirkulerar närmare sin stjärna än vad mars gör kring vår sol. Men Tau Ceti är bara 45 procent så ljusstark som solen och därför tros en av planeterna, som kallas E, kunna hysa liv. Den befinner sig i vad som brukar kallas den beboliga zonen.

Planeten är fyra gånger så stor som Jorden och ett år är bara 168 dagar långt.

”Planeter kan försvinna”

Fyndet har dock fått kritik eftersom rörelserna man upptäckt är så små och kan bero på rörelser i Tau Ceti själv.

Störningarna ligger gömda i annat brus och det kan vara svårt att få helt tydliga resultat, det menar Sara Seager vid Massachusetts tekniska institut i Cambridge.

Om Tau Ceti-E existerar, så är dess stjärna runt dubbelt så gammal som vår sol. Eventuellt liv på planeten har alltså haft gott om tid på sig att utveckla sig till mer avancerade civilisationer än vår egen.

På gränsen för det möjliga

Gregory Laughlin, astronom vid University of California, menar att att vissa av planeterna kan ”försvinna” när man fortsätter att undersöka solsystemet.

– De ligger på gränsen för vad som är möjligt, men jag tycker att de har gjort det bästa av situationen, givet de data de har.

Han menar också att det är frustrerande att de minsta planeterna, av jord-storlek, är så svåra att upptäcka.

– Man måste ha tonvis av rörelsemätningar och vara extremt nogrann under flera år.

Fyndet har gjorts av astronomen Mikko Tuomi och hans team vid universitetet i Hertfordshire i England. De har analyserat mer än 6 000 observationer av Tau Ceti från teleskop i Chile, Australien och på Hawaii.

Arbetet har tagit 14 år och det kan ta lika lång tid till innan forskare vet hur solsystemet verkligen ser ut, det skriver The Age.