Hon vill bli Burmas president om tre år

Publicerad 2012-11-12

RANGOON. Aung San Suu Kyi vill bli Burmas president 2015.

När hon träffade Fredrik Reinfeldt i dag uttryckte hon en förhoppning om att Sverige förstår hur långt Burma har kvar innan det är en sann demokrati.

– Burma är inte en demokrati än men vi har chans att göra det till en demokrati, sa hon direkt efter mötet.

Aftonbladets team i Burma: Elisabeth Marmorstein och Lotte Fernvall.

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade fredspristagaren och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi i hennes hem vid Inya-sjöns strand i centrala Rangoon i förmiddags lokal tid. Inför mötet hade hennes medarbetare klargjort för den svenska delegationen att Daw Suu Kyi bara hade en lucka på en timme i sitt späckade schema. Men mötet med Reinfeldt drog ut på tiden. Först efter en timme och tjugo minuter kom de två partiledarna ut till de svenska journalisterna.

– Det är ett stort nöje att få träffa statsminister Fredrik Reinfeldt. Sverige är en mångårig vän till Burma och vi hoppas att våra relationer kommer att förbättras ytterligare i takt med vår demokratiseringsprocess, sa hon.

Försiktigt positiv

Reinfeldt och Suu Kyi pratade bland annat om den bräckliga demokratiseringsprocessen och om utländska investeringar i Burma.

Aung San Suu Kyi är försiktigt positiv till utvecklingen.

– Burma är inte en demokrati än men vi arbetar hårt för att komma dit.  Kom ihåg att en demokrati kräver ett fungerande rättssystem som bygger på lagstiftning. Utan det kan inte en demokrati existera.

Handelsministern är med

Med på resan till Burma finns handelsminister Ewa Björling och en stor svensk näringslivsdelegation. Enligt Fredrik Reinfeldt kan svenska investeringar i Burma snabba på demokratiseringen.

– Jag tror att handel öppnar upp länder.  Men det handlar väldigt mycket om att vara tydlig med att man inte vill utsättas för mutförsök av olika slag, vilket annars är en stor  risk i ett land som är föremål för så mycket korruption och saknar ett fungerande rättssystem.

Ska fördubbla biståndet

Efter mötet förklarade Reinfeldt att Sverige har för avsikt att fördubbla biståndet till Burma. Samma sak sa Norges statsminister Jens Stoltenberg när han var här förra helgen. Dessutom ska Sverige ta plats på det norsk-danska ambassadkontor som öppnade i Rangoon förra helgen.

– Vi är beredde att öka resurserna eftersom vi tror att det kan göra skillnad i det här läget. Det handlar om utvecklingsbistånd, sådant som understödjer demokratisering och hjälper landet att utvecklas.

Han bjöd även in Aung San Suu Kyi till Stockholm.

– När vi bjuder in varandra på det här sättet får vi vänliga svar. Jag vill inte göra mig till tolk för om hon kan komma eller inte men det vore förstås fantastiskt om hon hade möjlighet.