"Han har fått upprättelse"

Publicerad 2013-02-22

Han hade inget att vinna på sin anmälan.

Den 17-årige eleven som utsattes för misshandeln i elevhemmets källare orkade inte gå kvar på skolan och flyttade därifrån när vännerna vände honom ryggen.

– Det har varit en oerhört tuff process att gå igenom, men han är väldigt lättad nu. Han har fått upprättelse, säger målsägarbiträdet Pehr Amrén.

De fem eleverna på Sigtuna humanistiska läroverket dömdes till samhällstjänst i mellan 75 och 160 timmar.

För målsäganden, den 17-årige eleven, innebär domen en stor lättnad.

– Han är så klart väldigt lättad, det här innebär ju att han får upprättelse och att rätten funnit hans berättelse trovärdig, säger målsägarbiträdet Pehr Amrén.

Enligt Attunda tingsrätt har det inte framkommit något konkret som skulle kunna sticka hål på 17-åringens trovärdighet.

Viktigast att bli trodd

Flera av de åtalades försök att lägga fram bevis för att de inte deltagit i någon misshandel ger rätten inte mycket för. Att någon beskrivits som skötsam och med tidiga kvällsvanor är inte något bevis för att han kunde stå emot grupptrycket att delta i misshandeln, resonerar rätten i sin dom.

– Det är en väldigt pedagogisk och välskriven dom. Att de inte dömdes för grov misshandel, som åklagaren yrkat, är inte avgörande för min klient. För honom spelar skadestånd eller rubricering mindre roll, det viktigaste för honom var att bli trodd, säger Amrén.