LO-basen eldade på mot bostadsministern

Publicerad 2013-04-06

Karl-Petter Thorwaldsson, LO, i talarstolen på S-kongressen.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson vill se ökat bostadsbyggande för fler jobb och större tillväxt.

Och han kritiserar bostadsministern för att göra för lite.

– Vad gör han fram till 17 egentligen, sa han från scenen och rev ned skrattsalvor på S-kongressen.

Det mesta på den Socialdemokratiska kongressen i Göteborg har gått fackets väg. När kongressen till exempel tvingade partiledningen att skärpa skrivningarna kring synen på vinstuttag i privata välfärdsföretag tog man samtidigt ett steg närmare LO:s linje.

Karl-Petter Thorwaldsson avdramatiserade själv det som utmålats som en konflikt i arbetarrörelsen genom att direkt ta upp det hela.

– Många säger vi ska vara rädda för konflikt, det tror inte jag. Det är klart vi ska slåss om sakfrågor i arbetarrörelsen. Den dagen vi slutar med det slutar vi att utvecklas, sa han.

Åhörarna i kongressalen applåderade och verkade gilla vad de hörde.

Löfven hälsade välkommen

LO-basen berörde i sitt tal både välfärden, jobben och bristen på bostäder.

Bland annat gick han till attack mot bostadsminister Stefan Attefall (KD) som han anser gör alldeles för lite för att få fart på bostadsbyggandet.

– Han åker säkert till jobbet på morgonen som många andra. Men vad gör han fram till 17 egentligen?

Innan Karl-Petter Thorwaldsson äntrade scenen presenterades han av S-ledaren Stefan Löfven. De har jobbat ihop på Metall, vilket märktes på den kärvänliga tonen dem emellan.

– När man kom till ett ställe där Karl-Petter nyss hade varit så var mungiporna alltid uppåt. Det är en verklig tillgång, sa Löfven.