”Barnen var instängda – de hade inte en chans”

Uppdaterad 2015-11-03 | Publicerad 2015-11-01

SAMOS. "En av de värsta räddningarna jag varit med om. Vi kom in i Dödens grotta".

Så beskriver grekiska dykare och nordiska hjälparbetare nattens båtdrama för SvD, då elva människor drunknade 25 meter från land på Samos.

Det hade blåst upp ordentligt, och havet var mycket riskabelt natten till söndagen. Ändå gav sig båtar av från Turkiet mot Grekland. Sex små barn, ett spädbarn och fyra kvinnor drunknade. En 12-årig flicka miste sin mamma och två bröder.

Alexandros Malagaris, chef för dykaresällskapet på Samos berättar för SvD hur han fick larmet klockan 6.20 på morgonen.

– Vi väcktes av larmet och gav oss ut med fyra dykare på en gång. Vi kom till viken där plastbåten med tak sjunkit. Den låg en halvmeter under ytan, och hade troligen börjat sjunka då den var överfull med folk. Det var en hemsk syn, säger Alexandros Malagaris.

”Måste ha gått fort”

Vid flera tillfällen de senaste dagarna har SvD träffat dykarchefen och även varit ute på räddning med gruppen i deras båt. Men på söndagen var han uppriven av vad han sett, och var inte alls sig lik.

– Det var det värsta uppdrag han varit ute på, säger han. Barn och kvinnor var instängda och hade inte en chans.

– Båten var bara 25 meter från stranden. Det är inte klokt. Några meter till och de hade kunnat klara sig. Det måste ha gått väldigt fort, säger han.

”En vidrig syn”

Dykningen ner till den sju meter långa båten för att få ut döda var fruktansvärd, berättar Alexandros Malagari.

– Vi var tvungna att gå ner med torrdräkter och hjälm. Det var tekniskt sett besvärligt. Synen som mötte oss var vidrig. Dörren stod öppen och i nedre ruffen låg alla barn. De hade inte en chans. I ett fönster satt en kvinna fast, hon hade försökt ta sig ur båten.

– Vi fick långsamt dra ut de drunknade små barnen, bebisen och kvinnorna. Vår båt var packad med lik på däck. Vi hade inte likpåsar så det räckte. Det var en svart stund för våra dykare.

Tio döda låg inne i ruffen medan en död kvinna flöt ovanpå ytan. På plats i vattnet omkring dykarna fanns grekiska kustbevakningen och grekiska sjöräddningen som tog emot överlevande och hjälpte till med de döda.

De överlevande – nio män, fyra barn och ena kvinnan – togs till hamnpolisen där de fick hjälp av svenska och danska volontärer.

– Det var fruktansvärt att komma in i rummet där de satt. Alla var syrier. Tydligen skulle den 12-åriga flickan och hennes mamma och bröder åka till något EU-land där pappan redan finns. Nu får hon resa vidare ensam, berättar Linda Åkesson, socialsekreterare från Malmö som kommit ner till Samos som volontär.

– Flera satt helt apatiska och stirrade rakt ut i luften. Andra grät hejdlöst och skakade. En sexårig pojke gallskrek med små avbrott. Det var som att komma in i Dödens grotta, säger hon.

Hon säger att kvinnor och barn troligen placerats under däck för att de skulle skyddas under resan.

– Så gör man i lägret nere i hamnen. Kvinnor och barn placeras i containrarna för att de ska få värme och inte behöva sova på asfalten. Men denna gång blev det tvärtom, ruffen blev en dödsfälla, säger hon.

”Vill lindra deras lidande”

Tillsammans med danska sjuksköterskan Signe Dalsgaard Jacobsen har hon köpt kex, vatten, tvålar, shampo och kläder till överlevarna på övervåningen i hamnpolisens kritvita byggnad.

– Vi vill bidra och lindra deras lidande så gott vi kan. Här hos hamnpolisen får de bättre skydd, nere i hamnen är de helt utelämnade, måste sova ute och får ingen mat, säger Linda Åkesson.

Svenska sjöräddningsällskapet har sina två räddningsbåtar på plats i Samos hamn, men blev aldrig utlarmade under söndagsnatten.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Så mycket pengar har samlats in

Gunilla von Hall/Svenska Dagbladet

Följ ämnen i artikeln