Katten Gizmo återfunnen – efter ett år på rymmen

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-07

”Jag satte mig och grät i en kvart”

Jill Nilsson och Kristian Svensson hade helt gett upp hoppet om att få återse sin älskade katt Gizmo som varit bortsprungen i nästan ett och ett halvt år. Men igår dök Gizmo upp, på Jills gamla arbetsplats.

– Jag är helt chockad fortfarande, jag trodde aldrig jag skulle få se honom, säger Jill till Aftonbladet.

Under en jättevarm sommardag i juli förra året bestämde sig den sjuåriga innekatten Gizmo för att klättra ut genom fönstret. Det skulle sedan dröja nästan ett och ett halvt år innan han återvände till ägarna Jill Nilsson och Kristian Svensson i Åkarp.

”Letade dag och natt i en månad”

När Jill såg att fönstret stod på vid gavel gav hon sig ut för att leta efter Gizmo, men utan framgång. Därefter påbörjades en till synes fruktlös jakt efter den bortsprungna katten.

– Jag såg honom i en buske men när jag kom nära så sprang han iväg. Vi letade hela natten med ficklampor men vi vågade inte gå in i några trädgårdar utifall någon skulle ringa polisen. Sedan letade jag dag och natt i minst en månad. Vi satte upp kameror och ställde ut mat för att se om han skulle komma hem och äta men det var bara igelkottar och andra katter som kom dit. Jag polisanmälde och efterlyste efter honom i olika kattgrupper men till slut fick vi inse att ”det kommer inte hända något.”

”Tänkt på honom varje dag”

Jill gav inte upp trots att det såg mörkt ut. Med jämna mellanrum efterlyste hon Gizmo på Facebook och igår kväll gjorde hon ett nytt försökt som visade sig vara väldigt lyckosamt.

– En från mitt gamla jobb skrev att de haft en katt runtom där som de matat under ett halvår och som kommit in hos dem tidigare i veckan. Så jag gick dit och kollade och där låg han i en fåtölj. Jag satte mig framför honom och grät i en kvart, jag fick ursäkta mig flera gånger för de som var där men jag hade ju tänkt på honom varje dag. Jag är helt chockad fortfarande, jag trodde aldrig jag skulle få se honom men tack vare hjälpsamma grannar och övriga åkarpsbor fick jag det.

Fått nya kompisar

Nu är Gizmo äntligen hemma hos sin familj igen men familjen har nu utökats med tre andra, vuxna katter som han inte fått träffa ännu. Gizmo mår bra men är lite medtagen efter sitt långa äventyr.

– Han äter och går på låda men vi ska till veterinären med honom på måndag för säkerhets skull, det är därför han inte fått träffa de nya katterna än. Han mår bra men han har sovit väldigt mycket så han är nog ganska trött.

Följ ämnen i artikeln