Magdalena Andersson bjuder in Alliansen

Publicerad 2015-10-29

Finansminister Magdalena Andersson.

Här är Magdalena Anderssons (S) nya flirt med Alliansen:

Finansministern vill förhandla om den ekonomisk politiken över blockgränserna – bland annat om en utvidgning av rutavdraget, enligt Dagens industri, DI.

– I det läge vi nu befinner oss i med flyktingkrisen är det viktigt att alla partier är med och tar ansvar så vi får en stabilitet, säger hon till tidningen.

I en intervju med DI uppger finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen är redo att kompromissa.

Efter decemberöverenskommelsens fall bjuder hon in allianspartierna till förhandlingsbordet.

Prisar blocköverskridande samarbeten

Hon tror att den brustna överenskommelsen medför ett läge som öppnar för fler blocköverskridande samarbeten.

– Jag tycker att de blocköverskridande överenskommelser som gjorts om migrationen och försvaret har varit väldigt bra, säger hon.

När det handlar om den ekonomiska politiken finns det flera frågor som kan vara aktuella.

”Måste ge och ta”

Med tanke på den rådande flyktingkrisen menar hon att samtliga partier behöver dra sitt strå till stacken för att få till skott en ansvarsfull politik.

– Är det så att något eller några av allianspartierna är beredda att diskutera ekonomisk politik med oss är vi öppna för det, vi är inte dummare än att man måste ge och ta, om man ska komma överens, säger Andersson till DI.

Hon öppnar bland annat för att ta från halva biståndsbudgeten, drygt 20 miljarder kronor, för att kunna hantera flyktingströmmen.

Frågor som är aktuella för samtal över blockgränserna är bland annat hushållens skulder, ränteavdraget och den oroliga bostadsmarknaden samt en utvidgning av rutavdraget.

– Det finns en del som kommer till Sverige mitt i livet med en låg utbildningsnivå. Där är rutsektorn ett sätt att komma in på arbetsmarknaden, säger Andersson till DI.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln